TINY BAUHAUS photo credits Wonder Drifters 1

100. godina Bauhausa: TINY [BAU]HAUS u Beogradu

Turistička organizacija Nemačke (DZT) kreirala je, za potrebesvoje globalne tematske kampanje kojom se obeležava stogodišnjica osnivanja Bauhausa,TINY [BAU]HAUS – malu, prenosivu kuću koja je nastala tehnikom 3D štampe.

TINY [BAU]HAUS je na svoju truneju po Evropi krenula iz Amsterdama 14. marta ove godine, a među gradovima koje obilazi našli su se i Pariz, Roterdam, Barselona, Marsej, Beč, Prag, Budimpešta, Beograd (aktuelna je bila do 9. septembra) i mnogi drugi.

Povodom jubilarne godine tokom koje se obeležava 100 godina od osnivanja Bauhausa, širom Nemačke se organizuju brojne aktivnosti u saradnji sa berlinskom Umetničkom akademijom.

Video snimci i blogovi sa hashtagom #CelebratingBauhaus na kanalima društvenih mreža dokumentuju ovo putovanje. Centralni element TINY [BAU]HAUS-a je kvadratnog oblika površine 8 m2 unutar kojeg posetioci imaju priliku da dožive Bauhaus svim svojim čulima zahvaljujući magiji virtuelnerealnosti. Interaktivne instalacije omogućavaju virtuelni obilazak najznačajnijih Bauhaus lokacija u Nemačkoj u Vajmaru, Desau i Berlinu, ali i pogled u studio Valtera Gropijusa koji je u potpunosti rekonstruisan u virtuelnoj realnosti zajedničkim projektom DZT-a i Univerziteta Bauhaus Vajmar.

“Obeležavanje stogodišnjice osnivanja Bauhausa je idealna prilika za poziconiranje Nemačke kao kulturne destinacije za Evropljane.“ – objašnjava Petra Hedorfer, predsednicaupravnog odbora DZT-a, tokom svog izlaganja na početku kampanje. „Upotreba novih digitalnih tehnologija, virtuelna realnost i inovativno koncipirani događaji promovišu značajno kulturno nasleđe Bauhausa u Nemačkoj.“

Projekat TINY [BAU]HAUS objedinjuje čitav niz relevantnih aspekata Bauhaus pokreta, ovogodišnju tematsku kampanju „100 godina Bauhausa“ i globalnu marketinšku kampanju Nemačke kao turističke destinacije.

Snažna paralela sa socijalnim idealima protagonista Bauhausa izražena je i kroz ideju stanovanja u malim prostorima – savremenom trendu koji TINY [BAU]HOUSE zastupa.