DSC 0018 preview

Beogradski maraton uspešno predstavljen na 35. Atinskom maratonu

Beogradski maraton i Turistička organizacija Beograda (TOB) su zajednički u prethodnih nekoliko nedelja izvršili predstavljanje Beogradskog maratona, Beograda i Srbije na specijalizovanim sajmovima turističke i trkačke privrede održanim u okviru maratona u Čikagu, Ljubljani, Njujorku i Atini.

Ovaj Projekat Skupštine grada Beograda zajednički realizuju Beogradski maraton i TOB i sem predstavljanja Beogradskog maratona, Projekat ima za cilj i promociju turističkih destinacija Beograda i Srbije u funkciji povećanja turističkog prometa, a izabrani su događaji i gradovi koji u trkačkom pogledu izuzetno mnogo znače na svetskom i regionalnom nivou.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona tim povodom je izjavio: „Izuzetno smo zadovoljni načinom na koji je Beogradski maraton predstavljen na značajnim maratonskim destinacijama, kao i prijemom od strane učesnika na tim događajima. Slične projekte u prethodnom periodu realizovali su i neki maratoni u našem okruženju i u ovom trenutku vidljivi su efekti takvog njihovog delovanja. Sajmove u Čikagu, Ljubljani, Njujorku i Atini posetilo je preko 360 000 ljudi iz preko 140 zemalja sveta, podeljen je veliki broj promotivnih materijala, ostvareni su značajni novi kontakti, proširena je mreža komunikacije sa svetskom trkačkom zajednicom, ostvarena je saradnja sa mnogim bitnim činiocima u trkačkoj industriji. Posebno veliko interesovanje za Beogradski maraton i uspostavljanje saradnje pokazali su učesnici pomenutih događaja iz celog sveta, kao i specijalizovane turističke agencije iz Kine, SAD, Skandinavije, Australije, Japana, Nemačke, Holandije, Italije i drugih zemalja. Ovakav vid predstavljanja je za nas nezamenjiv i najefikasniji način stvaranja direktne komunikacije sa samoplatežnim učesnicima maratona i specijalizovanim tur operatorima pogotovu u svetlu saradnje sa našim novim partnerom u ovoj oblasti agencijom Big Blue sa kojom smo potpisali petogodišnji ugovor“ – pojasnio je Nikolić.

„Verujemo da će Beogradski maraton zahvaljujući globalnoj snazi trkačkog pokreta, značaju Beogradskog maratona i povećanju interesovanja za ovaj događaj u zemlji i svetu, kao i realizaciji ovog projekta sa Gradom Beogradom i TOB-om uskoro osetiti efekte i u ovoj oblasti.“ – zaključio je Dejan Nikolić.

Posebno je značajna i činjenica da je u okviru upravo održanog 35. Atinskog maratona (Athens marathon the Authentic) održan i 11. Simpozijum AIMS-a (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) na kome su osnovne teme bile „Ekonomski i društveni uticaj maratona na gradove i regije u kojima se maratoni održavaju“ i „Kako unaprediti organziaciju trkačkog događaja“. Tom prilikom, visoki zvaničnici AIMS, kao i vrhunski stručni predavači iz različitih oblasti konstatovali su da se trkački pokret neprekidno razvija i raste po godišnjoj stopi od gotovo 20% u poslednje dve decenije i da ostvaruje izuzetno značajne efekte za gradove i regije u kojima se maratoni održavaju i to u oblastima ekonomije, zdravlja, promocije, humanitarnih aktivnosti, očuvanja životne sredine…

Delegaciju Beogradskog maratona tokom boravka u Atini primio je ambasador Republike Srbije u ovoj zemlji g. Dušan Spasojević. Tom prilikom predstavnici Beogradskog maratona informisali su našeg ambasadora o aktivnostima u Atini i predstavili mu projekat promocije Beogradskog maratona na različitim destinacijama. Gospodin Spasojević izrazio je zadovoljstvo sa planiranim i realizovanim aktivnostima. U izuzetno otvorenom i prijateljskom razgovoru zajednički je konstatovano da je Beogradski maraton važan događaj od šireg značaja i za Republiku Srbiju, kao i da će saradnja ambasade Republike Srbije u Grčkoj i Beogradskog maratona da se nastavi.

Na upravo završenom 35. Atinskom maratonu pobednik u muškoj konkurenciji bio je Kenijac Samuel Kalalei sa rezultatom 2:12:17, a u ženskoj konkurenciji Etiopljanka Bedatu Hirpa sa vremenom 2:34:18

31. Beogradski maraton biće održan 21.04.2018. godine.