Screenshot 2024 04 04 at 13.55.10

Bašta u srcu grada: 29. Međunarodni sajam hortikulture na Beogradskom sajmu

Najnoviji događaj na Beogradskom sajmu – 29. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair održaće se od 4. do 7. aprila, a tradicionalno će ga obogatiti još tri velike tematske izložbe – 27. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 12. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 8. Izložba organske proizvodnje Organic Fest. Celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine.

Izuzetna pogodnost za posetioce je činjenica da karta kupljena za ovaj sajam važi i za 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, koji se od 4. do 8. aprila, održava u susednim halama – 1 i 4. Važi obrnuto i za karte kupljene za Sajam nautike, lova i ribolova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije. Pod sloganom “Bašta u srcu grada” u halama 2A i 1A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, manifestacija nudi sve što je potrebno ljubiteljima hortikulture, donosi najnovije trendove i inovacije, bogatstvo raznolikosti biljaka i savete stručnjaka o održavanju vlastitih vrtova.

I ovogodišnji sajam obećava nešto posebno – ponudu raznovrsnog cveća koje pleni i oduzima dah, uz predstavljanje najbolje selekcije izlagača, uzgajivača, kao i predavanja i radionica koje će inspirisati I motivisati sve posetioce da svoje bašte, vrtove i terase učine još lepšim.

Izložbena ponuda obuhvatiće sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj I održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…

Sajam hortikulture pruža mogućnost kupovine direktno od proizvođača, koji će ponuditi bogat izbor sadnica najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa i sukulenata, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, dok će jedan od izlagača ponuditi preko 200 vrsta bogumila.

BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta I uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Promo lice ovogodišnjeg Sajma hortikulture je Dejan Dragićević, prepoznatljiv televizijski autor emisija „Prva bašta Srbije” RTS i Cvetni kutak, Agro TV, koji godinama širi ljubav prema hortikulturi i cveću i prenosi svoje znanje i iskustvo, tokom sajma će posetiocima deliti savete vezane za sadnju različitih biljaka i održavanje zelenila.

Celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine.

Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća I povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organic Fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte. Pred posetiocima je prilika da vide, probaju i kupe lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova…

Stručni prateći program

Prateći program, kvalitetom i skupom učesnika pratiće izlagačku ponudu na ovoj manifestaciji, I posetiocima ponuditi platformu za promociju najnovijih trendova u svetu vrtlarstva i hortikulture.

Tokom Sajma hortikulture BeoPlantFair biće održane dva okrugla stola:

Udruženje Pejzažnih arhitekata Srbije tradicionalno učestvuje na Međunarodnom sajmu hortikulture, a povodom obeležavanja aprila – meseca pejzažne arhitekture, u četvrtak 4. aprila u 13 časova planiran je okrugli sto na temu „Dijalogom do (očuvanja) zelene infrastrukture“. Učesnici okruglog stola biće pejzažne arhitekte koje rade u javnim preduzećima i ustanovana u čijim nadležnostima su javne zelene površine i koji daju uslove za urbanističke planove i tehničku dokumentaciju. Predavači: Dušanka Stojanović Đorđević, Dušan Dejanović JKP Medijana Niš i Tatjana Obradović, cavetnik za planiranje pri Ministarstvu građevinastva, saobraćaja i infrastrukture.

U petak 5. aprila u 12 časova biće održan drugi okrugli sto na temu „Stanje u oblasti cvećarstva i ukrasnog bilja u Srbiji“, na kome će panelisti biti: dr Danica Mićanović, koordinator Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja PKS, Milan Topalović, predsednik Grupacije – rasadnik Topalović, Kolinda Hrehorović, rukovodilac grupe za voće, povrće, alkoholna pića i cveće, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u prof. dr Dragana Skočajić, Udruženje za pejzažnu hortikulturu Srbije.

Još praktičnih saveta doneće predavanja organizovana u okviru pratećeg programa na teme:

Fotinije i prunusi (sadnja, gajenje i prihrana ), predavač: Ivica Ilić , rasadnik Ilić, Kaona; Sve o ružama (sadnja, uzgoj, orezivanje i prihrana), predavač: Milan Topalović, Rasadnik Topalović, Lipolist; Upotreba korenskih barijera u urbanim sredinama, predavači iz Urban Gardena; Bambusi – Sadnja i održavanje, predavač: Miro Ilić, Garen cerkom; Balkonske cvetnice – Kako da vam terasa bude lepa i cvetna, predavač Dragan Sajić, Garden; Lišćari i četinari, predavač: Dragan Gajić, Lepo Polje; Bogumile, predavač Dragiša Stamenković, Rasadnik Stamenković, Čačak; Orhideje, predavač Vladan Milutinović I Kada krenuti sa priprema oko uređenja vrta, predavač Vlada Milutinović.

Tokom Sajma hortikulture BeoPlantFair biće održane dve izložbe:

izložba Pejzažnih arhitekata i hortikulture I izložba „Cvetom cvetaj“ autorke Nataše Komatine. Nagrade stručnog žirija Za učesnike sajma i ove godine predviđene su nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja. 

Pred nama su nezaboravni dani na Sajmu hortikulture, od četvrtka do nedelje 4-7. aprila 2024. god. Bez obzira da li ste strastveni baštovan, početnik ili jednostavno ljubitelj prirode, pronaći ćete nešto za sebe na Sajmu BeoPlantFair.

U jedinstvenoj atmosferi koju samo ovaj sajam može da pruži, uživajte u prilici da se opustite u prirodnom okruženju, razmenite iskustva s drugim zaljubljenicima u cveće i budite deo naše zajednice koja slavi ljubav prema prirodi i uređenju i očuvanju okoline.

Ove godine, Sajam hortikulture održava se istovremeno kada i 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, što posetiocima i izlagačima širi značaj i mogućnosti i jedne i druge manifestacije. 

Izuzetna pogodnost za posetioce je činjenica da karta kupljena za ovaj sajam važi i za 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, koji se od 4. do 8. aprila, održava u susednim halama – 1 i 4. Važi obrnuto i za karte kupljene za Sajam nautike, lova i ribolova.

Radno vreme:

ČET – SUB 4 – 6. aprila: 10 do 19 časova

NED 7. aprila: 10 do 16 časova

Cena ulaznice je 500 dinara, a grupne ulaznice 300 dinara (za grupe veće od 20 osoba).

Cena parkinga je 150 din. po satu.