Vrat od stakla foto Nenad Petrovic
Vrat od stakla, foto: Nenad Petrović

Dani Jagoša Markovića

Mini festival „Dani Jagoša Markovića“, koji je Narodno pozorište Republike Srpske organizovalo u znak sećanja na prerano preminulog reditelja, otvoriće 5. aprila predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića. 

Predstava, Vrat od stakla, koja je premijerno izvedena 5. oktobra 2018. godine, gostovala je u Teatru Gavella u Zagrebu (2018) i učestvovala na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci (2019), Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu (2019), Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu  (2019), a izvedena je i van konkukrencije na završnoj večeri Mediteranskih pozorišnih svečanosti – Purgatorie u Centru za kulturu Tivat (2019).

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci predstava Vrat od stakla dobila je dve nagrade: Dragan Mićanović je osvojio Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju mušku ulogu za lik Ljube a Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu dobila je Vesna Trivalić za ulogu Svetlane. Nagradu na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu dobila je Jelisaveta Sablić za ulogu Bogdanke.

Manifestacija „Dani Jagoša Markovića“ trajaće do nedelje 7. aprila.