mona lisa 690203 1280

Umetnost ističe ljubaznost i ojačava velikodušnost

Pozorište, koncert, galerija, film, predstava, izložba, na svakog će ostaviti poseban utisak, zadovoljstvo ili trag. Bez obzira kojoj vrsti umetnosti poklanjate posebnu pažnju, dva zajednička osećaja delite sa svim ostalim poštovaocima kulture, a to su ljubaznost i velikodušnost.

Osećaj blagostanja koji imamo, a koji nas čini sklonim da pomažemo drugim ljudima i prema njima imamo simpatije, dugujemo upravo umetnosti, jer nas ona poboljšava i ojačava.

Ako uživate u delima Edgar Degaa, duboko razmišljate o predstavi koju ste gledali pre nedelju dana ili se radujete brojnim filmskim festivalima, vi ste, razume se veliki poštovalac umetnosti, ali i veoma ljubazna i prijatna osoba.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu Kent, obuhvaćeno je preko trideset hiljada učesnika, oba pola. Rezultati su više nego zanimljivi. Ustanovljeno je da je umetnost jači „okidač“ velikodušnosti kod pojedinaca nego što su to bogatstvo, starosne godine i ličnost osobe.

Istraživači su otkrili snažnu vezu između umetnosti i doniranja u dobrotvorne svrhe. Osobe koji uživaju u pozorištu, umetničkim galerijama, kreativnim radionicama, velikodušnije su i ljubaznije od onih koji ne preferiraju ove kulturne aktivnosti.

Bez obzira na starost, obrazovanje, štednju, prava konekcija pojedinca s umetnošću ističe ljubaznost i ojačava njegovu velikodušnost.

Ovo istraživanja je otvorilo novo poglavlje za izučavanje uticaja umetnosti na današnje društvo.

foto: pixabay.com