IMG 1148

Sagrađen najviši zamak od peska na svetu

Kompanija Turkish Airlines je 25. oktobra uvela novu liniju na relaciji Istanbul – Majami. Kako bi podelila uzbuđenje zbog ove nove usluge, avio-kompanija je angažovala sedmostrukog Ginisovog rekordera, kompaniju The Sand Sculpture i njenog vlasnika Teda Sajberta, kako bi u Majamiju  sagradili najviši zamak od peska.

Rekorder je objavio da je zamak oborio trenutni Ginisov rekord od 12,4 m. Novi rekord sada iznosi 14 m. Ovaj zamak od peska ilustruje na koji način Turkish Airlines spaja Majami sa svetom kroz jednostavan pristup do 278 destinacija širom sveta.

Za izgradnju zamka, koja je trajala oko dve nedelje, bilo je potrebno 1.800 tona peska. 19 skulptora iz celog sveta učestvovalo je u izgradnji ovog 14 m visokog zamka površine 4.000 kvadratnih metara. Visina zamka zvanično je potvrđena 26. oktobra 2015. godine.

 “U skladu sa prirodom same Ginisove knjige rekorda, mi svakodnevno svedočimo o uzbudljivim dostignućima ispred prepoznatljivih svetskih znamenitosti“, izjavio je Filip Robertson, Ginisov sudija. “Retkost je pronaći zamak od peska sa ovako sjajno urađenim detaljima, sa toliko replika divnih svetskih gradova, koji pritom obara Ginisov rekord. Zvanično neverovatno.”

Grad Majami proglasio je ponedeljak, 26. oktobar Danom Turkish Airlines-a. Proglašenje je obavljeno na konferenciji za medije na kojoj su učestvovali Vilijem Talbert, CEO kompanije Miami Convention & Visitors Bureau, direktor Međunarodnog aerodroma u Majamiju, Emilio T. Gonzales i direktor Historic Virginia Key Beach Gaj Forčion.