Inventor Picture

Genijalna olovka za 3D crtanje u vazduhu

Postizanje 3D efekta crtanjem zahteva znanje i veštinu. Uz pomoć prve olovke za 3D crtanje moguće je vrlo lako nacrtati pravi trodimenzionalni objekat u realnom prostoru!

Najsvežija novost u svetu umetnosti i dizajna jeste ta da je kreativcima dostupna nova kreativna alatka. U pitanju je olovka za 3D crtanje, pod nazivom “3Doodler”.

Zanimljivo je da je ovaj mali uređaj nastao u okviru Kickstarter projekta, za koji je prikupljeno oko 2.3 miliona dolara. Svi oni koji su podržali nastanak “3Doodler-a” dobiće na poklon po primerak revolucionarne olovke početkom sledeće godine. Nastanak ove kreativne olovke podržalo je 30,000 ljudi, a evo i zašto.

Eiffel Tower
Do sada najpoznatiji 3Doodler rad

“3Doodler” (doodle – žvrljotina) najlakše je opisati kao olovku koja je ujedno i 3D štampač. Njome je lako rukovati, baš kao što je to i slučaj sa tradicionalnim olovkama. Ono što joj omogućava da se ponaša kao 3D štampač jesu patroni od plastike. Njen vrh je veoma vreo, oko 240 stepeni, tako da se plastično punjenje topi i postaje “boja za crtanje”, koja se u dodiru sa vazduhom steže. Na ovaj način “crtež” postaje 3D model.

Maxwell Bogue suosnivač i izvršni direktor kompanije WobbleWorks, koja je stvorila “3Doodler”, o revolucionarnoj napravi kaže: “3Doodler dozvoljava ljudima da pomeraju granice svog dizajna i kreativnosti, bez ograničenja kao što su to sofisticirani programi. Naravno, postoje ozbiljne komercijalne aplikacije, ali je “3Doodler” cenovno pristupačan najrazličitijim korisnicima.”

“3Doodler” je olovka koja se napaja električnom strujom, a puni se plastičnim patronima, slamčicama, koje su napravljene od ABS i PLA plastike. Zbog svog vrelog vrha nije pogodna za decu.

pen
Olovka 3Doodler

Trenutno, “3Doodler” je moguće naručiti po ceni od 99 dolara. Dostava je moguća širom sveta, tako da je samo mašta granica.

foto: 3Doodler