black signature artist painter picasso

Osveta Pikasove unuke        

Unuka čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, planira da rasproda umetnička dela koja joj je deda ostavio u amanet. Nagađalo se da će Marina prodati sedam čuvenih slika, koje su u njenom posedu, kao i vilu „La Kalifornija“ – po ceni od 290 miliona dolara.

Ove nedelje, „Njujork Tajms“ je objavio vest da Marina Pikaso zapravo poseduje deset hiljada originalnih Pikasovih radova. Planira da ih proda, jednog po jednog, što je izazvalo paniku među trgovcima, dilerima, akcionarima i investitorima u umetnosti.

Pojava velikog broja Pikasovih slika na tržištu može da obori cenu umetninama i da dovede do milionskog gubitka na berzi.

Marina je postala slavna 2001. godine kada je objavila memoare „Pikaso – moj deda“. Knjiga je izazvala ogromno interesovanje, a slavni slikar je opisan kao eksentrični škrtica koji nikome ništa nije ostavio od svog imetka nakon smrti.

Dok je Pikaso živeo raskošnim životom, njegovi potomci su životarili u bedi. Nije mnogo mario za to. Tako je postao omražen u porodici. Nakon njegove smrti, supruga, bivša supruga, četvoro dece i osam unučadi su se sudskim putem borili za nasleđe, jer nije postojao testament.

Marini je pripala petina ukupnog Pikasovog imetka i čuvena vila „La Kalifornija“. Kako bi se osvetila dedi za ružna sećanja na detinjstvo, sve njegove slike iz vile je okrenula ka zidu.

Prva slika koja će se naći na aukciji je „Porodica“ (La Famille) i ona bi mogla da donese milione dolara vlasnici.

Za nju, slike nemaju nikakvu sentimentalnu vrednost, jer kako kaže, oni nikada nisu bili složna porodica.

Bogatsvo od prodaje Pikasovih dela ići će u humanitarne svrhe.