vracanje pobednika 3 zavod za zastitu spomenika kulture grada beograda

POBEDNIK NA POSTAMENTU


Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku počeli su 02. septembra 2019. godine po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

zavod pobednik

Prvo su izvršeni radovi na statičkoj sanaciji koji su obuhvatili bušenje i izradu 8 armirano betonskih šipova, izradu naglavne grede koja je sa preko 80 ankera povezana sa postojećim temeljom spomenika. Na ovaj način urađena ojačanja temelja sprečavaju dalje pomeranje spomenika. Ispravljanje stuba nije bilo planirano projektom jer su analize objedinjene u ekspertskom mišljenju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje je prethodilo projektu pokazale da bi ispravljanje stuba dovelo u opasnost njegovu unutrašnju konstrukciju u kojoj bi moglo doći do pojave novih oštećenja. Sa konzervatorskog stanovišta nakrivljenje stuba predstavlja deo njegove istorije i potpuno je legitimno.

Nakon statičke sanacije postavljena je prostorna skela oko spomenika i 10. oktobra 2019. godine izvršena je demontaža skulpture koja je odmah potom transportovana u atelje vajara Zorana Kuzmanovića. Posao je nastavljen paralelno u ateljeu i na gradilištu.

pobednik zavod

Na gradilištu je rađeno na konzervaciji i restauraciji stuba i postamenta, kao i na pripremi vrha stuba za ugradnju nove noseće konstrukcije skulpture. Rad u ateljeu podrazumevao je ispitivačke radove, urađene su dodatne analize sastava bronze i patine nakon kojih je doneta odluka o stepenu čišćenja skulpture. Izvađena je stara konstrukcija, ugrađena nova noseća konstrukcija od nerđajućeg čelika sa svim potrebnim elementima po novom tehničkom rešenju koje je uradio Građevinski fakultet. Na skulpturi su zatvorene sve rupe od metaka i gelera, izvršeno je sklapanje svih rastavljenih delova skulpture. Izvršena je restauracija postojeće bronzane plinte, popravljeni su svi unutrašnji spojevi, očišćeni i zaštićeni šrafovi unutar skulpture.

U sredu, 12. februara 2020. godine skulptura je dopremljena na Beogradsku tvrđavu. Dana 13. februara 2020. godine skulptura je bila izložena na platou neposredno pored spomenika. Veliki broj građana iskoristio je priliku da vidi spomenik iz neposredne blizine, pre vraćanja na postament.

Prvog februara 2020. godine restaurirana skulptura je postavljena na stub.

Nakon vraćanja skulpture potrebno je uraditi niz radova koji bi trebalo da budu završeni do početka marta meseca. Preostaju radovi na postavljanju kamena na kružnom postolju ispod skulpture, geodetska kontrolna merenja, skidanje skele i popravka platoa neposredno oko spomenika na delu na kom su izvođeni radovi na statičkoj sanaciji.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd