godina zmije

U godini Zmije

Kineska Nova godina, 2013.

Poznata kineska mudrost kaže da je zmija u kući dobar znak, jer njeno prisustvo znači da porodica neće gladovati. Kineska Nova godina počinje 10. februara 2013., a u znaku je Zmije. Šta nam to ona donosi?

Zmija, šesti znak kineskog zodijaka, poznata je i kao Mali Zmaj. Godina 2013. u znaku je Vodene Zmije, što govori da će u narednom periodi sve biti moguće. Ipak, kako kineski horoskop kaže, zmija ume i da zavara, pa nam astrolozi preporučuju da budemo oprezni, pogotovu ako ove godine stupamo u brak ili u neki poslovni partnerski odnos.

Godina Zmije biće odlična za sve one koji su rođeni u ovom znaku, a to su svi oni koji su svet ugledali 1953., 1965., 1977., 1989., 2001. godine.

Poznate ličnosti, čiji je znak Zmija, neke su od najlepših žena sveta, kao što su to: Elizabet Harli, Džeki Kenedi, Kim Besindžer, Grejs Keli…

Kažu da će ova godina biti napredna, posebno u poslovima koji se tiču finansija, medija, obrazovanja i ruda.

Datum svoje Nove godine, poznate još i kao Prolećni festival, Kinezi određuju prema lunarnom kalendaru, tako da vreme njenog dočeka nije uvek isto, već se datum stalno menja, ali je uvek to ili u januaru ili februaru.

Godina Zmije počinje u nedelju, 10. februara 2013., a od tog dana, pa sve tokom narednih petnaest dana Kinezi će proslavljati svoju Novu godinu. Doček se završava petnaestog dana, odnosno na dan takozvanog Festivala Lapiona.

Srećnu Novu godinu na kineskom možete poželeti rečima Gong Xi Fa Cai”, koje zapravo znače “Želim ti berićetnu godinu.” Odgovor na lepe želje bio bi “Hong Bao Na Lai“, ili u prevodu “Molim crvenu kovertu.” Tokom Nove godine venčani parovi poklanjaju novac u crvenoj koverti svojoj deci i rođacima. Novčani iznos je uvek paran broj, ali nikad u sebi ne sme da sadrži cifru četiri.

Ova kineska godina završiće se 30. januara 2014. godine.

Foto: bplanet @ FreeDigitalPhotos.net