civilizacija nestala za samo jednu noc

Civilizacija nestala za samo jednu noć!

Borov vrh čuva tajnu

Američki i meksički arheolozi predano rade već dvadesetpet godina na rešavanju jedne od najvećih misterija na svetu. Pokušavaju da razjasne pod kojim uslovima je preko noći nestala jedna civilizacija!

U istočnom delu američke države Arizone, pronađeni su misteriozni dokazi o postojanju stare civilizacije, znane kao Anasazi. Ruševine Point of Pines, ili u prevodu Borov vrh, su jedino što je od ovog naroda danas ostalo. Smatra se da je on bio srce vrlo naprednog carstva.

U njemu su živeli pripadnici naroda Anasazi, što u prevodu znači „antički narod”. Reč je o populaciji koja je brojala 20 000 stanovnika. Ono što intrigira nauku nije njihovo postojanje, nego upravo nestanak, koji se zbio preko noći!

Po rečima profesora Emila Hora, sa Univerziteta Arizone, ovaj narod je mirno živeo u svojoj svakodnevnoj rutini, kada ih je jednog dana nešto, iznenada prekinulo. On smatra da se dogodio nekakav smak, koji im nije bio ničim najavljen. Jednostavno, čitava populacija je nestala kao da je isparila sa lica zemlje.

Kako su na tom prostoru pronađene brojne dragocenosti i lične stvari smatra se da nisu imali mogućnost nigde da beže. Za njima su ostala upaljena ognjišta, nepojedene večere, velike zalihe hrane i pića.

Sam dom Anasazi Indijanaca je bio prilično nepristupačan. Reč je o surovom i pustom okruženju. Nisu posedovali nikakva prirodna blaga pa samim tim isključuje se i napad drugih neprijateljskih plemena. Nije poznato zbog čega su živeli baš na ovim nepoželjnim prostorima, u gradu podignutom među stenama.

To što za njima nije pronađen nijedan skelet, zbunjuje nauku, ali su nam ostavili veliku misteriju. Sve je tajanstveno u vezi postojanja ovog indijanskog naroda koji je u pustinji Arizone živeo pre sedam vekova. Smatra se da su umeli da komuniciraju na daljinu. Imali savršenu društvenu organizaciju. Vladali su fantastičnim arhitektonskim umećem, jer su iza njih ostali ostaci urbanizovanog grada. Umeli su da posmatraju zvezde i gradili opservatorijume. Imali su saobraćajnice, ali nisu znali za točkove!

Foto: publicdomainpictures.net