foto:YouTube screenshot

Život pod zemljom u australijskom gradu

U mnogim filmovima i knjigama smo se, do sada susretali sa junacima, koje je život naterao da žive pod zemljom. Da li ste znali da postoji gradić na jugu Australije, u kojem njegovi stanovnici dele sudbinu sa junacima iz filmova?

Kuber Pedi je gradić, čiji stanovnici svoje vreme i život provode ispod zemlje. Naziv „kuber pedi“ potiče iz lokalnog aboridžanskog izraza što bi u prevodu značilo „beli čovek u rupi“.Stanovnici su morali da se odluče za život ispod zemlje, zbog izrazito visokih temperatura u tom delu zemlje, koja dostiže vrelih 40 stepeni.

Glavna privredna delatnost ovog grada jeste iskopavanje opala, među kojima su neki od najskupljih na svetu.

Gradnja zemunica pod zemljom je počela daleke 1917. godine, kada su se vojnici i građevinski radnici vraćali iz Prvog svetskog rata i počeli da naseljavaju ovu oblast. U početku je život bio težak i iscrpljujuć, ali vremenom je sve postalo jednostavnije.

Ovaj gradić nema selo, ni zgrade, okolo je samo pustinja ali je kažu, jedno od najuzbudljivijih mesta za život baš zbog neuobičajenog života. Međutim, mnogi domovi, biblioteka i crkva se nalaze ispod zemlje. Postoje brojni pabovi, koji u svojoj ponudi imaju dobro pivo.

Zbog velikog interesovanja turista, ovde je nikao i prvi međunarodni priznat podzemni hotel u svetu „Desert Cave Hotel“. Tu se nalaze i nekoliko muzeja, radnja za kupovinu poklona i kazino.

Iako nema trave na vidiku, to ne sprečava njegove stanovnike da igraju golf, organizuju konjičke trke i druge aktivnosti.

Da li biste voleli da posetite ovaj zanimljiv gradić i uverite se u njegovu izuzetnost i lepotu pod zemljom?