Screen Shot 2017 07 04 at 21.46.40

Muzej krompira u Kanadi

Muzeji spadaju u najposećenije atrakcije širom sveta jer samo oni pokreću veliku količinu oduševljenja zbog svojih efektivnih izložbi i predmeta. Kada biste imali prilike da obiđete veličanstvenu Kanadu, da li bi poseta Muzeja krompira, bila na vašoj obaveznoj listi obilaska?

Asocijacija na krompir je dobro pripremljeno jelo na koje možemo da se stuštimo istog trena i uživamo u njegovom savršenom ukusu. Možda vam krompir nije dovoljan atraktivan za izučavanje ali Muzej krompira postoji i stacioniran je u provinciji Ostrva Princa Evdvarda, u Indijskom okeanu.

Postavka „Iznenađujuća izložba krompira“ sa „Centrom za tumačenje krompira“ vodi posetioce kroz vreme, upoznajući ih sa samim počecima krompira kao izvora hrane u  Južnoj Americi. Kanadski muzej krompira je veoma zanimljiv jer se u njemu nalazi velika kolekcija dodataka za farmu, moćna mašinerija za obradu krompira i verovatno najveća izložba krompira na svetu.

U muzeju se pažljivo čuvaju predmeti, alati i industrijski objekti iz domaćinstva, sakupljeni krajem 1960. godine. Tu se može videti i kako je izgledala medicinska, vojna, stolarska industrija, zatim dnevna soba, spavaća i kuhinjski predmeti iz 19. veka. Zanimljivo je da posetioci mogu da probaju brojne specijalitete od krompira poput pita, gotovih jela, ali i ukusnih poslastica od krompira.

Veliki krompir koji se nalazi na ulazu u muzej, napravljen je kako bi svojom veličinom privlačio turiste da vide brojne zanimljvosti unutar zidina. Ovaj veliki krompir je napravljen od fiberstakla, visok je 14 metara a prečnik mu dostiže 7 metara.

Nama su ovo sasvim dovoljni razlozi da ako ikada budemo posetila Ostrva Princa Edvarda, stanemo pored velikog šefa i posetimo njegov muzej krompira.