Aubergines

Sveto povrće, poruka od božanstva ili nešto treće?

 Pripremila Janja Rešćanski

Sve je počelo slučajno u kuhinji malene radnje za spravljenje keteringa. Tog dana nije bilo mnogo posla, kuvar je nevoljno prebirao po gajbicama punih povrća. Kada ga je ugledao njegovoj sreći nije bilo kraja! Našao je boga u plavom povrću.  Lik Ganeše pokazao mu se  u patlidžanu!

Da je čudo moguće dokazuje nam priča ovog srećnog Indijca, vlasnika radnje za pripremu i dostavljanje hrane.  Godinama je teško radio kako bi izdržavao porodicu. Posla i para je nekada bilo više, nekad manje, sve u svemu – uvek nedovoljno za lagodan život u Indiji. Od kad je u njegovoj radnji pronađen čudni patlidžan, sve je krenulo na bolje. Od tada je njegovo omiljeno božanstvo bog Ganeša…

Kako indijski mediji prenose, čudni patlidžan je pronađen slučajno u gajbici sa ostalim povrćem. Kuvaru je bilo suđeno da se baš za njega uhvati! Pao je ničice držeći povrće u rukama i govorio „Ovo je čudo, Ganeša je milostiv prema nama!“

Svi u restoranu  pohrlili  su da vide kakvo to čudo pominje kuvar. Vlasnik je takođe bio začuđen jer ono što je video nije morao nikom da objašnjava. Svi su prepoznali najveće indijsko božanstvo, Ganeša, boga sa glavom slona koji je vrlo omiljen u narodu.

Vest da je Ganeša prerušen u patlidžan, pronađen u restoranu, brzo se proširila. Poštovaoci ovog božanstva pohrlili su da ga lično vide i pomole  se za zdravlje i sreću. Mole mu se predano svi, od kuvara, vlasnika,  gostiju, brojnih hodočasnika  i po dva puta dnevno!

Pošto i povrću vreme prolazi, dugo su ga čuvali u frižideru, kako bi božanska moć ostala što svežija. Kada je počeo polako da vene i da se raspada, vlasnik je obećao da će napraviti pravu tradicionalnu sahranu spaljivanja svetog ploda kao što dolikuje jednom božanstvu.

Ganeša kao da je čuo sve te molitve i mantre, pa je zahvaljujući patlidžanu posao sa pripremom hrane procvetao. Vlasnik  je počeo odlično da posluje!

Božanstvo Ganeša, Indusi posebno poštuju jer im obezbeđuje uspeh u radu, mudrost i  inteligenciju. Njemu se mole pre svakog započetog posla koji bi trebalo da im  donese prihode. On donosi uspeh, sreću i blagostanje!

Molitve su u ovom slučaju uslišene, jer na kraju krajeva, kako kaže stara poslovica- „Nekad i Bogu treba pomoći!“

foto:wiki