sinteticka hrana za gurmane 718

Sintetička hrana za gurmane

Veštačko meso uskoro na trpezama

Do sada smo se delili na vegetarijance, mesojede, makrobiotičare, svaštojede… Sasvim je izvesno da će se uskoro pojaviti i sintetički gurmani, odnosno konzumenti veštačkog mesa…

Holandski naučnici su uspeli da naprave u laboratoriji prvo meso, namenjeno ljudskoj ishrani. Iz mišića svinja izolovane su matične ćelije, a zatim su hranjene serumom iz fetusa konja. Tako su stvorene mišićne trake, koje su se potom izvlačile do željene veličine. Ovo veštački proizvedeno meso nije ni nalik sočnom svinjskom odresku. Bledo je i glatko i najviše podseća na meso lignje.

Meso iz epruvete „raste” bez krvi i mioglobina, koji vezuje gvožđe i na taj način mu daje crvenkastu boju. Naučnici pokušavaju da u ovo tkivo ubace potrebni mioglobin kako bi ga obojili.

Ukus mesa iz epruvete je svima nepoznat. Još uvek nema radoznalih gurmana koji bi se usudili da testiraju njegov ukus. Predrasuda je puno, i smatra se da će proći još dosta vremena dok se javnost dovoljno ne obavesti o ovom fenomenu.

Ideja o mesu koje će se uzgajati u laboratorijama potekla je od naučnika uglavnom vegeterijanaca, kojima je ideja o uzgoju i klanju stoke, radi ishrane, neetička i nehumana. Opravdanje o potrebi stvaranja sintetičkog mesa dovodi se u vezu i sa ekološkim problemom. Naime, ovakvim uzgojem, kontrolisaće se emisija štetnih gasova na planeti, jer se zna da su jedni od glavnih izvora štetnih gasova upravo goveda.

Prvi hamburgeri i kobasice iz epruvete pojaviće se do kraja godine. Za sad je proizvodnja ovakve hrane vrlo skupa i neekonomična. Vremenom bi se ovakva proizvodnja mogla omasoviti i pojeftiniti, jer bi se od samo deset mišićnih ćelija svinje moglo dobiti 50 000 tona jestivog mesa za samo dva meseca.

Vest o nastalom sintetičkom odresku je vrlo burno propraćena u Evropi. Mnogi ovaj projekat smatraju bizarnim i nezdravim, pogotovo farmeri. Ipak, istina je da su ovom otkriću beskrajno obradovali istinski ljubitelji životinja, pa bili oni vegeterijanci ili gurmani.

Foto: publicdomainpictures