uši

Po ušima se poznaju kriminalci

Fenomen

Davne 1932. godine je naučnik Teron Kilmer pronašao tadašnje najnovije sredstvo za prepoznavanje prestupnika, takozvani “irograf” ili u slobodnom prevodu na naš jezik, “uvopis”…

Gospodin Kilmer je nizom upoređivanja došao do zaključka da osobu možemo prepoznati po njenom uvetu. Najvažnije u njegovom otkriću je bilo to što je odredio kakve su to uši u prestupnika – kako je u to vreme objavio časopis Popularna nauka.

Specijalnim fotoaparatom je fotografisao različite ušne školjke. Deset godina je upoređivao uši i to prvobitno kod svojih prijatelja i rodbine dok nije uspeo da prepozna svaku osobu isključivo po njenim ušima. Time je potvrdio da se osobe mogu razlikovati, a samim tim i prepoznavati po uvetu, doduše ne toliko efikasno kao što je to slučaj sa otiskom prsta. Tokom desetogodišnjeg istraživanja fotografisao je tri hijlade desnih ušnih školjki. Takođe je primetio da ne postoje ni dva ista uveta, leva i desna, čak ni na istoj glavi.

Kod njegovog rada je najinteresantnije to što je otkrio fenomen “kriminalnog uva” odnosno izgled ušne školjke kod osoba sa druge strane zakona. Prema njegovom otkriću kriminalci mogu da imaju klempave uši, okruglo uvo ili uši bez resice.

Možda je tada, dok nisu ušle u modu maske i plastična operacija, ovo istraživanje imalo smisla. Mada, interesantno je to koliko jedno uvo koje je je naizgled slično, ustvari toliko različito od osobe do osobe.

Foto: wiki