konzerva1

Pivce za svemirce

Specijalno pivo za daleka putovanja

Pivce za “svemirce” je napravljeno prema recepturi koja je prilagođena vanzemaljskim uslovima. Putnici u svemiru će gasiti žeđ, “Vostokom”, australijskim pivom…

Turistička ponuda za putovanje do svemira postoji i karte do ove nesvakidašnje destinacije su već rezervisane. Budući turisti u svemiru će moći da uživaju u pivu i tokom ovog dalekog putovanja. Dve australijske kompanije su se udružile kako bi ovaj napitak učinile dostupnim i van Zemlje.

Sajber Astronautika je australijska kompanija koja se bavi razvojem svemirske tehnologije. Njihova misija je da učine svemir pristupačniji čoveku. Tako su i došli na ideju da u saradnji sa pivarom For Pajns (Four Pines) naprave pivo koje će zadržati svoj kavalitet i u bestežinskom stanju.

Specijalno pivo za konzumiranje u vanzemaljskim uslovima je moralo da ima nekoliko posebnih karakteristika. Bilo je bitno da ima intenzivnu aromu i ukus, kao i da održi optimalnu gaziranost i u bestežinskom stanju. Istraživači i proizvođač su kao prvo piće ove vrste predstavili crno pivo “Vostok”. Imenovali su ga po prvoj svemirskoj letelici sa ljudskom posadom iz 1961. godine.

Za specijalno kosmičko pivo kažu da je vrlo ukusno kada se pije u zemaljskim uslovima. Njegovi proizvođači veruju da će ovaj brend zadovoljiti i ukus svemirskog pivopije. Ipak, receptura nije konačna i spremni su da je menjaju ukoliko se za to ukaže potreba.

Foto: Tijana Janković