ID 100227237

Neobični običaji zaljubljenih širom sveta

Ruže, čokolade i sveće su simboli Dana zaljubljenih. Širom sveta, mnoge nehrišćanske kulture su usvojile ponešto od ovog  modernog komercijalnog praznika. Tako je poklanjanje  crvenih ruža postalo popularno i u arapskoj, indijskoj, kineskoj i japanskoj kulturi. Utopljeno u domaće običaje, Valentinovo je tako dobilo drugačije i bogatije značenje, od kulture do kulture…

Dan zaljubljenih po kineskom kalendaru

Dan Svetog Valentina prepliće se sa kineskim tradicionalnim praznikom Festivalom fenjera. Pada na petnaesti dan od Nove godine. Širom Malezije i Singapura, na ovaj dan, zaljubljene žene ispisuju svoje brojeve telefona na pomorandžama, koje potom bacaju u reku, potok ili jezero. Muškarci koji pronađu voće, obavezno se jave devojkama da zajedno pojedu pomorandže.

Gubljenje nevinosti na Tajlandu

Sveti Valentin je dan za ljubav. Tajlanđanke su baš taj dan rezervisale za gubljenje nevinosti i za neobavezan seks. Po statistici čak 80 % devojaka stupa u seksualne odnose baš 14.februara. Svake godine uoči ovog datuma, počinje kampanja o podizanju svesti kod mladih o polno prenosivim bolestima. U školama  i na fakultetima se dele kondomi.

Japan-čokoladni dan

U Japanu sve žene poklanjaju muškarcima čokoladu. Darivani su svi, od kolega, komšija, muževa do šefova i poznanika. To je dan kada žene darivaju muškarce slatkim poklonom. Muškarci uzvraćaju pažnju, mesec dana kasnije, tako što ženama poklanjaju belu čokoladu. Ovaj običaj se naziva Beli dan.

Sveti Valentin u Finskoj

U Finskoj ovaj dan se vezuje za prijateljstvo. Za ovaj praznik dele se sitni darovi, čestitke i čokolade prijateljima i porodici. Onaj koji šalje poklone ostaje anoniman, te je vrlo zanimljivo pogađati ko je kome šta poklonio.

Italija-pisma Juliji

Na Dan zaljubljenih Verona je prepuna pisama. Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim voljenim bićima, a oni koji bi želeli da se zaljube i pronađu svoju srodnu dušu, svoja pisma pišu Juliji-simbolu tragične ljubavi. Najlepša pisma se nagrađuju. Adresa na koju  možete da pišete Juliji je: Club di Giulietta – The Juliet Club, via Galilei 3, 37100 Verona

Francuzi obnavljaju ljubavne zavete

U francuskoj pokrajini Indre postoji selo Saint Valentin. Ono, o prazniku ljubavi, oživi  brojnim posetiocima koji baš u ovom mestu obnavljaju svoje ljubavne zavete. Ljubav se u ovom selu proslavlja tri dana.

foto: freedigitalphotos.net