Na Kembridžu profesor za Lego    

Čuveni univerzitet Kembridž, slovi za jednu od najprestižnijih  i najstarijih institucija za obrazovanje na svetu. Iako predstavlja univerzitet koji neguje tradicionalne vrednosti, u isto vreme je i moderan i inventivan. Uprava univerziteta objavila je vest da će od jeseni zaposliti profesora za „Lego“-najomiljeniju dečju igru.

Konkurs za akademskog profesora „Lego“ trebalo bi da se završi do kraja leta. Svi prijavljeni će proći vrlo zahtevne i stroge provere. Kandidat ne bi trebalo da zna sve o „kockicama“, već da u okviru novonastalog istraživačkog centra „Lego“, pomogne dečjem mentalnom razvoju.

Zamisao je da se deca kroz igru „Lego“ kockama upoznaju sa gradivom, npr. istrijom, geografijom, ali i drugim naukama. Dokazano je, da kroz igru, deca najlakše uče i savladavaju mentalne napore.

„Lego“ igra bi trebalo da im pokaže kako se zapravo uči, da ih motiviše i ukaže na značaj timskog rada kao i međuljudskih veza i odnosa. Tako će dobiti značajna predznanja pred početak školovanja.

Ovaj zanimljiv istraživački centar pokrenut je u Kembridžu nakon donacije 4 miliona funti od  danske „Lego“ fondacije.

„Lego“ profesor bi trebalo da  bude i šef  sopstvenog kreativnog tima i da osmisli metode koje bi bile najinteresantnije za najmlađe. Metodi bi trebalo da se temelje na ideji o jačanju intelektualnih potencijala dece.

foto: LEGO, Big Bang Theory