ID 10032890

Nove fobije savremenog društva

Osećaj nelagodnosti, neprijatnost, nedostatak kiseonika, crveno lice, panika, ovo su samo neki faktori koji se javljaju kod pojedinaca koji pate od određene fobije. Fobija predstavljaju poseban oblik straha koji se vezuje za određene situacije, objekte, mesta ili aktivnosti i po svemu sudeći, iz dana u dan se javljaju fobije koje ozbiljno “prete” da naruše normalan život savremenog čoveka.

Prema poslednjim istraživanjima, najveća fobija savremenog čoveka jeste da se nekim slučajem ostane bez mobilnog telefona. Onaj ko pati od nomofobije oseća se kao da je na kratko ostao bez nekog dela tela. No, upoznajte se sa još nekim fobijama današnjice, koje “drmaju” pojedince.

Akustikfobija strah od muzike. Verovali ili ne, pojedine osobe osećaju neracionalan strah od muzike. Muzika je većini nas uživanje, drugima je patnja.

Tanatofobija strah od pomisli da će se jednog dana umreti. Svaka jedinka posle određenog vremena napušta ovaj svet. Neke osobe ne mogu da se pomire sa činjenicom da će jednog dana preminuti.

Eufobija – strah od dobrih vesti. Ovo posebno pogađa lidere opozicionih stranaka kada se prikažu rezultati ispitivanja javnog mnenja ili neki ekonomski podaci u vezi sa suprotnom stranom.

Kiberfobija strah od komjutera. Da, da, pojedine osobe osećaju averziju prema kompjuterima.

Hlorofobija strah od zelene boje.

Brontofobija strah od munje i gromova. (U ovu kategoriju fobičara mogu slobodno sebe da smestim.)

Dromofobija strah od prelaska na drugu stranu ulice.

Plutofobija strah od bogatstva. Dok većina stanovništva sanja o velikom bogatstvu, postoje i oni koji ga se užasavaju.

Gamofobija strah od stupanja u brak. I ovaj strah gotovo uvek ostane uz svog vlasnika.

Kardiofobija strah od bolesti srca. Ovo posebno pogađa savremenog čoveka koji je rastrzan na sto strana zbog dinamike poslovanja.

Arahibuturofobija strah od putera od kikirikija. Pojedinci koji pate od ove fobije misle da će im se puter od kikirikija zalepiti na nepce i ubiti ih na licu mesta.

Makrofobija strah od čekanja. Pojedincima je čekanje nezamislivo i veoma strašno.

Penterafobija strah od tašte.

Najuspešnija metoda lečenja straha jeste suočavanje sa strahom. Slažemo se da su mnogi strahovi opravdani, međutim, kada strah ili nelagodnost postanu toliko jaki da se sa istim ne možemo suočiti, tada strah dobija novo ime – fobija.

Da li vi imate fobiju?

foto: graur razvan ionut at FreeDigitalPhotos.net