ID 100184038

Neiskorišćen odmor krivično delo u Japanu

Radno vreme, kratki rokovi, sve veći pritisak, nedostatak sna kao posledica neodmaranja, često uzrokuju brojne posledice po stanje čoveka. Radna etika u zemlji izlazećeg sunca je toliko striktna, da se neretko dešava da Japanci sebe iscrpe bukvalno do smrti. Kako bi ovo sprečila, država će svoje zaposlene da natera na godišnji odmor!

Odmor, koji se često zanemaruje, igra veoma bitnu ulogu u izgradnji i podmlađivanju duha i tela. No, šta kažu Japanci u vezi sa tim problemom?

Ako se pitaju zaposleni u Japanu, shvatićemo da oni vrlo retko uzimaju slobodne dane, jer se potajno plaše osude svojih kolega. Četvrtina Japanaca radi više od četrdeset i devet sati nedeljno, pa tako uzimaju slobodne dane samo u slučaju bolesti.

Karoši je reč u japanskom jeziku koji označava nekog koji se radom iscrpljuje do smrti.

Država je rešila da se pozabavi ovim ozbiljnim problemom pa se u japanskom parlamentu razmatra obavezno korišćenje godišnjeg odmora za zaposlene.

U slučaju da novi zakon bude usvojen, on će omogućiti fleksibilnije radno vreme kako bi roditelji provodili produktivno vreme sa svojom decom i obavezno korišćenje bar pet dana odmora. U suprotnom, neiskorišćeni radni odmor znači krivično delo!

foto:freedigitalphotos.net