Screen Shot 2017 06 27 at 22.42.04

Najveća vertikalna bašta na svetu

Visoka stambena zgrada Santalaia se nalazi u samom centru Bogote. I kroz priču biste pomislili da je samo reč o još jednoj stambenoj zgradi, prepunoj stanara. Ova je ipak posebna iz prostog razloga što zgrada predstavlja pravcatu vertikalnu baštu.

Ovu zgradu, pored stanovnika, naseljava još 115 000 biljaka, koje pokrivaju preko 3000 kvadratnih metara. Ove biljke, zajedničkim snagama oslobađaju kiseonik za oko tri hiljade ljudi, što je fantastičan podatak.

Od biljaka, se mogu zateći razne vrste iz lokalnih kišnih šuma Kolumbije a ponajviše je zastupljen ruzmarin i posebna vrta paprati. Vertikalna bašta predstavlja sjajnu izolaciju od vrućine i na taj način čuva životnu sredinu jer se upotreba klime svodi na minimum.

Iza ovog projekta stoje dve kompanije, koje su udruženim snagama stvorile nešto izuzetno. Plan za izgradnju je osmišljavan oko osam meseci a isto toliko je bilo potrebno za instalaciju zelenih površina. Napravljen je megalomanski sistem od 42 stanice za navodnjavanje ovih biljaka o kojima brinu samo dva čoveka. Sistem za navodnjavanje koristi preostalu vodu, koja se meša sa otpadnom i ponovo se koristi za zalivanje bašte.

Još jedna sjajna ideja, koja dokazuje na koje sve načine urbanim kulturama možete da pružite zdrav i zeleni život.