ID 10074015

Najčudnije piće na svetu: pivo od izmeta

Pripremila Janja Rešćanski

„Un, Kono Kuro“  je nešto što povezuje slona, kafu i izmet! Ako se pitate šta je to, reč je o najneobičnijem piću na svetu, pivu od slonovskog „kofeinskog“ izmeta!

Čuli ste za najskuplju kafu na svetu „Kopi Luvak“. Ova dragocena zrnca se izdvajaju iz izmeta jedne vrste mačke, koja se hrani insektima, bobicama, sitnim gmizavcima i, naravno, kafom. Ova azijska životinjica u svom želucu fermentiše gorčinu zrnaca, te na taj način eliminiše gorčinu. Svarena kafa se izbacuje u vidu izmeta, te se dalje ručno prikuplja, suši i bogato prodaje. Kažu da je ovako organski obrađena kafa najfinijeg ukusa, te je i sa pravom vrlo skupa.

Prošle godine je patentirana i kafa dobijena iz slonovskog izmeta. Po kvalitetu je vrlo slična onoj  od izmeta azijskih mačaka. „Slonovska kafa“ je isto obrađena enzimima digestivnog trakta slona. Koštala je oko hiljadu dolara po kilogramu.

Jedna japanska pivara odlučila je da proizvede novi ukus piva ali,  koje nije voćno! Umesto prženog ječma, tehnolozi su se dosetili da isprže kafu dobijenu iz slonovskog izmeta. Ako je „kafa od slona“ toliko popularna i skupa zašto ne bi onda pokušali da stvore i „pivo od slona“!

Prve gajbice ovog čudnog piva u japanskim supermarketima pojavile su se početkom aprila i prodale za nepunih sat vremena. Oni koji su ga probali kažu da je fantastičnog slatkastog ukusa koji izaziva milinu u telu!

Prave pivopije će ga sigurno bez predrasuda probati. Nadamo se da će uskoro doći i na naše tržište, te će životinje poput „jelena“ i „lava“  dobiti novog drugara!

Zamislite samo  „slona“ u „krmači“!

foto: Naypong at FreeDigitalPhotos.net