Most Zlatnog zmaja

Ako se ikada uputite u zemlje jugoistočne Azije, i učini vam se da ste videli zlatnog zmaja koji prelazi reku, niste se prevarili – takav most postoji! Ali samo u ovom delu sveta…

Krajem marta ove godine, vijetnamski grad Da Nang će proslaviti godinu dana od kako je most Zlatnog zmaja spojio dve obale reke Han. Izgradnja ovog mosta je započeta u julu 2009. godine i nakon skoro četiri godine, stanovnici Da Nanga su dobili novi spomenik u svom gradu, jedinstven u celom svetu.

Telo velikog zlatnog zmaja čine lukovi mosta dugačkog tačno 666 metara, koji ima ukupno šest traka. Zahvaljujući pomoći Philips kompanije, ovaj kolosalni zmaj uveče je osvetljen sa stotinama LED sijalica čime ga čine uvek vidljivim bez obzira na doba dana. Osim toga, svake večeri u 21h, ovaj zmaj bljuje i vatru što svim posetiocima kompletan doživljaj čini još upečatljivijim.

https://www.youtube.com/watch?v=8xg3be_2TcE

Osim što je ovo jedinstven most po svom dizajnu, ovaj most je u ovaj kraj sveta doneo prosperitet ali i novu energiju koja pomaže u obnavljanju Vijetnama.