Screen Shot 2017 04 04 at 14.39.17

Ko bi sad smeo da ne ustane trudnici?

Iako mislimo da je nepotrebno naglašavati koliko je važno da trudnice uvek dobiju slobodno mesto u prevozu, tužno je da vrlo često buduće majke bivaju primorane da svoje putovanje prestoje izlažući tako sebe i svoju bebu riziku, jer niko ne želi da im ustupi svoje sedište. One su na milosti i nemilosti drugih sugrađana, zavise od njihove kulture i savesti. Najgore je što neretko putnici sami procenjuju da li je žena zaista trudna, pa čak i koliko dugo, da bi u skaldu sa tim vagali da li da joj ustanu ili ne. Tu su i neumesni komentari, na primer: “Gde si ti krenula u podne?”, i tome slično.

Kod nekih dama stomak je već u prvim mesecima trudnoće jasno vidljiv, pa im to olakšava putovanje javnim prevozom, dok kod nekih drugih to nije tako lako utvrditi na prvi pogled sve do kasnih nedelja graviditeta. Tako da ponekad putnici ne znaju sa sigurnišću da li je neko pored njih u drugom stanju ili ne. Kako ne bi ništa prepuštali slučaju, Korejci su osmislili poseban sistem za pronalaženje slobodnog mesta za trudnice u vozililma gradskog saobraćaja. U pitanju je roze signalizacija, koja se, zahvaljujući bežičnoj tehnologiji, aktivira svaki put kada u autobus uđe trudna žena, i koja alarmira putnike da je vreme da joj ustupe mesto. Kako to funkcioniše? Vrlo jednostavno.

Kada dama utvrdi da je u drugom stanju, ona, uz potvrdu o trudnoći, piše zahtev popunjavajući onlajn formular, da bi joj potom na kućnu adresu stigao roze privezak koji služi kao okidač alarma u prevozu. Mali i lagan, ukras sa kodom žena, zatim, prikači na torbu, i u trenutku prolaska kroz vrata autobusa i pored uređaja za detekciju, ona šalje signal koji isijava roze indikator a koji napominje drugima da je trudna žena u vozilu i da čeka na mesto za sedenje. U trenutku kada joj neko ustupi sedište, signalizacija se isključuje.

U Južnoj Koreji na ovaj način žele da pomognu budućim majkama, da im olakšaju svakodnevnicu, kao i da spreče moguće nesporazume među putnicima, kao se ne bi desilo da neko nije znao da je pored njega buduća porodilja.

Dok ovakav sistem ne stigne kod nas, uvek vodite računa da ustanete trudnici u prevozu!

Kakva su vaša iskustva po ovom pitanju? Da li ustajete u autobusu kada se u njemu nađe trudnica ili majka sa decom? Da li su vama u trudnoći ljudi izlazili u susret?

foto: YouTube screenshot