ID 100128180

Godina 2014-a u kineskom znaku drvenog konja

Kineska Nova godina, poznata još i kao Prolećni festival, počinje u petak, 31. januara. Prema kineskom zodijaku, drveni konj će obeležiti 2014. godinu. Kakva je to godina pred nama i šta možemo da očekujemo od drvenog konjića?

Kinezi datum svoje Nove godine određuju prema lunarnom kalendaru, tako da vreme njenog dočeka nije uvek isto. Ove godine to je 30. na 31. januar, dan kada je mlad Mesec.

Svoje praznovanje kineski narod će nastaviti čak narednih petnaest dana, do trenutka kada na nebu zasija pun Mesec. Poslednji dan praznovanja poznat je kao Festival Lampiona, kada možemo videti prepoznatljivu sliku Kineske Nove godine, a to su čuveni crveni lampioni.

Lunarni kalendar, po kome Kinezi određuju vreme, potiče iz 2400. g p n e. Po ovom načinu podele vremena jedan mesec ima 39,5 dana.

Godina drvenog konja

Ono što, po tradiciji, u Kini obeležava jednu godinu jeste životinja, koju još jasnije definiše njoj odgovarajući element. Tako je, prema kineskom zodijaku, 2014. godina u znaku drvenog konja. Zanimljivo je da Kinezi još detaljnije određuju znak i to bojom. Stoga, u 2014. godini  imamo zelenog drvenog konja.

U kineskom astrološkom kalendaru postoji dvanaest životinja i pet jin-jang elemenata.

U kineskom zodijaku konj predstavlja sreću i dobrobit. Drvo donosi nove šanse i prilike koje morate brzo zgrabiti, jer drvo ne traje dugo, pre nego što izgori.

Prema rečima astrologa, ovu godinu će obeležiti neočekivana avantura i iznenađujuća romansa, ali i haotična globalna ekonomska situacija.

Naime, ova godina će početi veoma energično, za razliku od prošlogodišnje koja je bila u znaku vodene zmije. U godini konja potrebno je da brzo donosite odluke, jer ne želite da galopirajući odete u pogrešnom pravcu. Ovo je odličan kalendarski period za putovanja.

Rođeni u znaku konja

Osobe rođene u znaku konja vole da budu u centru pažnje. Odlični su u komunikaciji i vole da pričaju. U poslu su veoma uspešni i popularni su u svom okruženju. Mogu da budu i površni, pa da ne završavaju započeto. Privlači ih život na visokoj nozi.

Poznati koji su rođeni u znaku konja su Isak Njutn, Denzel Vošington, Opra Vinfri, Sindi Kraford, Ema Votson, Kejti Holms…

Kinezi svoju Novu godinu provode porodično, okupljeni oko praznične trpeze. Najmasovnije slavlje Kineske Nove godine van Azije je u Engleskoj, na ulicama Londona.

 “Kung Hei Fat Choi” ili “Srećna Nova godina!”

foto:freedigitalphotos.net