ID 100112057

Bivši u patnji, sadašnji u čekanju!

Ljudi se rastaju i posle mnogo zajedničkih, prelepih godina. Njačešći razlog je nestanak strasti. Tu je i objašnjenje da nema više emocije. Istrošilo se sve ono čime su partneri svesno raspolagali. Neki uspeju da probude u sebi i partneru ono skriveno, novo i spasu odnos. Ipak, za to je potrebna jaka želja kao i čista misao, saradnja, pod pretpostavkom da niste pogrešili u izboru.

Dešava se da se pojavi neko Treći, sa novom energijom, ko nam daje divan početak. Ponovo osećamo leptiriće u stomaku. Ipak, iako je sve lepo i vedro, teško se odlučujemo na izlazak iz duge veze.

Jedan od najbitnijih faktora u donošenju bilo kakve odluke jeste samopouzdanje, vera da smo sposobni da izgradimo život po meri.  Veoma je bitno da roditelji dobro odigraju svoju ulogu, jer se samopouzdanje razvija u ranom detinjstvu.

Na povećanje samopouzdanja u odraslom periodu ne može da utiče materijalna ostvarenost. Problem se nalazi u psihičkom delu ličnosti i moguće je da se popravi samo svesnim radom i to uz razgovor, razno društveno i individualno delovanje, stručnu pomoć…

Ukoliko nismo stekli dovoljno samopouzdanja na vreme, veoma teško ćemo donositi ljubavne odluke. Večita sumnja bližnjih u ispravnost naših akcija, dela, izbora, napraviće haos od našeg života.  Ako su drugi pokazivali nepoverenje i ako su nas stalno kritikovali, nećemo moći da budemo dobri ni za sebe ni za druge. Odluke ćemo teško donositi i verovati u njihovu ispravnost.

Okolina će nas videti kao osobe od nepoverenja, čime gubimo svaku individualnu, ali i društvenu vrednost. Malo ko će nas pozvati da nam se poveri, da nas pita za savet ili se osloni na nas. O ljubavi da i ne govorimo. Važićemo za nekoga ko ne zna šta hoće i ko je sklon obmanama. Tačnije, u narodu ćemo biti poznati kao „mutivoda“, „vetropir“…

Osobe tihe i povučene, neodlučne, su takve zbog nedostatka samopouzdanja. Ipak, one mogu da imaju uspešnu karijeru, bogat ljubavni život i u mnogo slučajeva se pokazalo da im je sve to došlo samo po sebi, bez velike potrebe da o tome odlučuju. Neretko imaju duge veze, ali razlog za to je, često, što nisu sposobni da odu čak i ako ih veza više ne ispunjava, iako su zavoleli nekog drugog. Između novog a dobrog, i starog a manje dobrog, biraju drugo. Nedosatak samopouzdanja, pa i neodlučnosti, povređuje njihove bližnje.

Ukoliko vam se dopala ovakva osoba, veoma je važno da budete jasni i da joj uvek date jedan predlog. Ukoliko joj ponudite više mogućnosti, sigurno je da nećete brzo dobiti ono što želite. Sa ovakvom osobom morate biti jasni i nepopustljivi, posebno u donošenju odluke vezane za zajedničku emotivnu priču.

Svi koji su neodlčni i nesigurni neka počnu da veruju sebi i svojim osećanjima, rade na samoostvarenju i cene svoj rad. Ne tražite potvrdu od drugih za svoje vrednosti. Ukoliko raskidate, učinite to odjednom i odvojite se od bivšeg partnera. Priznajte kad nešto nije u redu. Izgovorite glasno sve što vam smeta, pobunite se. Pričajte sa prijateljima o svojim problemima. Počnite od sitnih promena u svom životu, jer tako ćete shvatiti koliko su one bitne i poželjne. Rizikujte u malim stvarima kako biste došli i do emotivnog rizika koji donosi nezaboravne doživljaje, veliku ljubav.

Vezu ne održavajte iz sažaljenja ili na osnovu zajedničkih uspomena. U njoj ostanite samo ako ste sigurni da ste našli najbolju osobu za sebe, a to svi negde u sebi znamo. Čak i kada emocije splasnu, budite svesni da su se samo uspavale vašim neradom na odnosu.

U emocijama nema milosti, a da bismo otvorili vrata za druge priče, potrebno je da presečemo prethodne veze. Kako će vas bivši partner preboleti, samo je njegova stvar i nikada se zbog toga ne zadržavajte. U raskidu nikom nije lako, pa čak ni onome ko ostavlja. Do radosti će ponovo doći samo ako se razdvojite i stvorite prostor za nastalu promenu.

Postanite jaki i odlučni. Slušajte svoje potrebe i menjajte ono što vam nije po volji. Poljubite onog ko vam je na srcu i volite ga iskreno. Budite jasni zbog sebe, jer samo tako ćete biti dobri za druge.

foto:freedigitalphotos.net