IMG 5696

Vruć kakao prija i podmlađuje

Setite se samo koliko ste ga kao deca voleli. Ukusan i zdrav, savršeno prija uvek, a pogotovu u hladnim danima. Vruć kakao svojom aromom budi maštu i sećanja, a u jednoj njegovoj šolji krije se zdravlje.

Miris toplog kakaa asocira na detinjstvo, razigranost i sigurnost. Slatko smo ga kao deca srkali, pa čak i onda kada je bio skuvan bez mleka.

Kako smo odrastali zamenili smo ga kupovnim toplim čokoladama, kafavam, šejkovima… Ipak, šolja kakaa i te kako zaslužuje mesto u našem dnevnom ritual, pogotovu onda kada želimo da se ugrejemo i popijemo nešto zdravo.

Kakao sadrži antioksidantne i to tri puta više od zelenog čaja. Takođe, u njemu se nalaze falvonoidi koji blagotvorno deluju na krvotok.

Dobar je izvor proteina, cinka, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, i dijetetskih vlakana. Međutim, kakao sadrži i dosta zasićenih masti.

Kažu da je kakao najzdravije piti dok je vruć. Lako se pravi, a od vas zavisi koliko ćete biti maštoviti u tome. Možete ga skuvati samo sa vodom ili u varijanti “pola pola” sa mlekom. Ukoliko mu dodate koju kap vanile ili u blenderu samlevenu suvu šljivu, uživaćete u kraljevskom napitku.

Od kakaa dobijate toplu čokoladu jednostavnim dodatkom, kašikom gustina.

S obzirom na to da nas njegova aroma vraća u dane detinjstva, možemo da kažemo da nas kakao i podmlađuje, a ne zaboravimo da su mu i pesme spevane. Jedna od njih je nekadašnji hit grupe Leb i sol “Kao kakao”, kojom ćemo dodatno, za kraj, zasladiti ovu priču o ukusnom kakau:

 

foto: Tijana Janković