sasavi izumi naucnika u 2011 godini

Šašavi izumi naučnika u 2011. godini

Konac za zube sa ukusom slanine

Pripremila Dragana Jovanović

Da li ste imali prilike da čujete za parodiju Nobelove nagrade koja se dodeljuje svake godine u Americi na Univerzitetu Harvard pod nazivom Ig Nobel? Ovaj zabavni Nobel se dodeljuje istraživačima koji svojim izumima dokazuju da nauka može da bude i te kako zanimljiva, da ljude pored toga što ih natera na razmišljanje najpre dobro zabavi i nasmeje…

Sve je počelo 1991. godine od kada je nagrada “Ig Nobel” počela da se dodeljuje na Harvardu zahvaljujući časopisu “Anali neverovatnih istraživanja” i stekla brojnu publiku koja sa nestrpljenjem čeka svaku narednu godinu kako bi se pozabavila sa predstavljenim izumima istraživača. Nagrada ima deset disciplina koje se svake godine razlikuju od zavisnosti od toga kolika je težina šašavih otkrića.

Članove odbora predstavljaju dobitnici pravih Nobelovih nagrada koji svake godine dodeljuju “Ig Nobel” nagrade istraživanjima koja izazivaju buru smeha kod publike, ali da se ne svodi sve samo na smeh, to su ipak istraživanja koja su zanimljiva i podstiču pojedinca da malo više razmišlja o njihovim praktičnim primenama.

Nagradu “Ig Nobel” u 2011. godini su ubedljivim i svojim bleasavim otkrićem dobili izumitelji sastava za alarm koji ne budi svog vlasnika iritirajućim zvukom ili vibracijama, već vlasnika budi smradom jakog mirisa rena koji momentalno budi i najveću spavalicu na svetu.

I prethodnih godina su nagrađivani naučnici koji su svoja otkrića podelili sa svetom. Između ostalog, nagrade su odneli i naučnici koji su dokazali da sočno psovanje olakšava bol, da detlići ne pate od glavobolje, da mužjaci buba pokušavaju da se pare sa flašom posebnog oblika, i da u pojedinim prodavncima u Americi zainteresovani mogu da kupe konac sa čišćenje zuba sa ukusima kiselih krastavčića, slanine i kolača!

Vidite, nije teško biti kreativan i nauka zaista može da bude zabavna. Ko zna, možda  i među našim čitaocima “čuči” naučnik kojem na pamet pada neko zanimljivo objašnjenje kao na primer zašto je jagoda baš crvene boje ili zašto ljudima tokom celog života rastu uši i nos?

Foto: publicdomainpictures