20130612 IMG 2673

Raj za gradske mace: Cat City

Kada budete videli ovaj mali, mačji raj, ljubomora više neće biti osobina samo vaših mačaka. Vi ćete zavideti njima! U kućici, ušuškanoj u jednom vračarskom dvorištu, nalazi se novi pansion za gradske mace, Cat City.

Pansioni za mačke još uvek su novina na našim prostorima, pa mnogi vlasnici nemaju naviku da svoje  ljubimce prepuste drugima na čuvanje. Kako izgleda jedan pansion, šta sve to mesto pruža macama, kako se one u njemu osećaju, i zašto je dobro da ljubimci tamo provode vreme, saznali smo u poseti novom mestu za boravak beogradskih maca.

Pansion Cat City dopao nam se već na prvi pogled, jer se nalazi u manjoj dvorišnoj kući. Njegovo ograđeno, potpuno bezbedno i pažljivo dekorisano dvorište, obradovaće svaku gradsku macu.

Lepa i ograđena bašta
Lepa i ograđena bašta

U prostorijama Cat City-ja dočekala nas je vlasnica pansiona, veterinarski tehničar Jasmina Radulović, koja je tog dana brinula o Ružici, Lavici, Drugu i Sestrici. Ove mace su, u trenutku našeg dolaska, slatko spavale u boksovima. Naravno, nešto kasnije, umiljati vragolani veselo su  trčkarali po pansionu, igrajući se brojnim rekvizitima.

Pansion je dobro opremljen. Ima osam drvenih boksova, brojne penjalice i grebalice, posebne posude i posip za svaku macu. Na meniju je isključivo premijum hrana. Ipak, najvažnije od svega je to što ovde mace dobijaju pravilnu brigu veterinarskog tehničara Jasmine Radulović. Pored toga što je stručno lice, ona je i sama vlasnica tri mačora, pa dobro poznaje ove životinje.

Jasmina Radulović
Jasmina Radulović

“Mačke stvarno treba da poznaješ, jer one nisu igračka. Potrebni su ljubav i znanje da bi ih čuvao, bilo u pansionu bilo kod kuće”, objašnjava Jasmina, dodajući da bi vlasnici mačaka trebalo da doživljavaju pansion za mačke kao svojevrsni vrtić.

Gošće pansiona najčešće su mace čiji vlasnici odlaze na odmor, prave slavlja, pripremaju se za roditeljstvo, ali i one mace koje čekaju da budu udomljene iz azila ili one koje su tu da bi se socijalizovale, družile sa drugim mačkama.

Jasmina Radulović  je pokrenula pansion za mačke Cat City pre mesec dana. To je učinila, kako kaže, zbog svojih potreba kao vlasnik maca i iz velike ljubavi prema njima.

Interesanto je da je Jasmina, uz malu pomoć prijatelja, pravila drvene boksove, ogradu u dvorištu, a posebno je ponosna na svoje ručno rađene penjalice i grebalice.

Boravak u mačjem pansionu podrazumeva i to da će mace neko vreme provesti u boksovima. “Mnogi ljudi misle da će mace biti sve vreme u boksu, kao u nekom zatvoru. Međutim, to nije tako. Ona je tu samo radi svoje i bezbednosti drugih maca. Potrebno je da mačka bude u boksu dok se lagano ne privikne na novi prstor i druge mace”, kaže Jasmina.

Da je inicijalni boravak u boksovima neizbežan, Jasmina ilustruje i ličnim primerom: “Imam mačka koji je divan. Međutim, on je i prema nama kao gazda. Ima tu ličnost, posebnu. On bi na svaku macu skočio, pa čak i na psa, a mali je. Zovemo ga Mrvica. Nikad ga ne bih smela pustiti.”

Mace, takođe, mogu da budu i non-stop napolju ili da se šetaju pet-šest puta dnevno. Posebna uživancija dostupna im je zahvaljujući sveže posađenoj travi u dvorištu pansiona.

Ono što će mnogim vlasnicima maca biti interesanto je to što “gošće” Cat City-ja vrlo rado koriste njegove penjalice i grebalice. Macu nije lako navići na ovaj rekvizit, ali Jasmini to i te kako polazi za rukom. Tajna se nalazi u tome što ih ona sama pravi, vodeći računa o potrebama maca i o tome da svi materijali budu bezbedni za korišćenje. “Penjalica ima funkciju ako je držiš na mestu gde maca voli. To ne mora da bude samo prozor, već mesto koje maca voli. Ne možeš da je staviš u neki ćošak, u kuhinju ili u kupatilo. Ona mora da bude na mestu gde maca inače voli da drema ili da oštri nokte”, otkriva nam Jasmina. Kako izgledaju njene grebalice možete da vidite u galeriji.

Ukoliko želite da i vaša maca uživa u ovakvom ambijentu potrebno je da ona bude sterilisana i tretirana od parazita. Pansion Cat City sarađuje sa dva veterinara, a poželjno je da ostavite i kontakt i vetrinarske ambulante vašeg ljubimca. Za boravak vaše mace potrebno je da potpišete i Dogovor o čuvanju mačke.

Cena punog pansiona je oko 1000 dinara. Ukoliko macu ostavite na duže, cena pansiona će biti korigovana. Popuste i posebne uslove plaćanje možete pronaći na veb sajtu pansiona.

“Važno nam je da mace imaju kompletan ugođaj, kao i da sve bude sterilno. Mace su veoma pedantne životinje. Posip im je veoma bitan i sveža vodica. Zatim, mir i tišina. Sunce je veoma važno. Ishrana je mnogo bitna,” zaključuje vlanica pansiona, s porukom da je pansion potreba, a ne luksuz.