20130524 IMG 1680
Bela kuća - Terzića avlija foto: Tijana Janković

Autentičnost Terzića avlije

Dve kuće s okućnicom, što je u to vreme bilo znak prestiža, izgradio je Gvozden Terzić s početka dvadesetog veka u selu Zlakusa. Danas, domaćinstvo gazde Gvozdena je ugostiteljski kompleks s pričom.

Autentičnost Terzića avlije svedok je minulih vremena. Pored toga što je to ugostiteljski kompleks, u ovom manjem etno selu nalazi se i muzejski prostor. Poseban kutak posvećen je zlakuškoj keramici, po kojoj je selo Zlakusa postalo čuveno.

Etno selo nalazi se u Zlakusi, nedaleko do Užica, pa ukoliko ovog leta krenete put Zlatibora ili na more, svratite i do Terzića. Ako ne na prenoćište, onda obavezno na pauzu, kao biste se osvežili domaćim sokom od zove, kaficom s ratlukom ili se okrepili komplet lepinjom, gibanicom ili sarmicom od zelja s kiselim mlekom.

Ovo mesto je dobar izbor za ljubitelje seoskog turizma, koji žele da se odmore u miru i svežini, ali i za one koji vole da na putovanju nauče nešto novo.

 Priča o Terzića avliji je interesantna i sigurno biste neko vreme proveli otkrivajući je.

Terzića avlija, kutak; foto: Tijana Janković
Terzića avlija, kutak; foto: Tijana Janković

“Bela” i “Narandžasta” kuća

U Terzića avliji smešteno je seosko domaćinstvo s početka dvadesetog veka. Čine ga dve kuće – “Bela” izgrađena 1906. godine i “Narandžasta” iz 1925. godine. Odmah pored njih nalazi se i originalan bunar hladne vode iz 1953. godine. Tu su i autentični mlekar, vajat, kačara (današnja krčma), kao i brvnara vek stara, doneta iz drugog sela.

“Bela” i “Narandžasta” kuća muzejski su prostor. U njima se nalaze brojni upotrebni i dekorativni predmeti, kao i nekadašnji komadni nameštaj – iz vremena Kraljevine Jugoslavije i SFRJ-a.

Bela kuća, detalj; foto: Tijana Janković
Bela kuća, detalj; foto: Tijana Janković

Terzića dvorište upotpunjuje letnja bašta, kao i dve novoizgrađene kuće za goste, u kojima može da boravi dvanaest osoba. Ovde se nalazi i kamperski prostor s mokrim čvorom.

Stara škola

U Terzića avliji bila je prva seoska škola. Baš u gazda Gvozdenovoj “Narandžastoj” kući. Nekadašnji školski inventar prenesen je u staru brvnaru. U njoj možete da vidite kako je izgledao dnevnik iz 1945. godine, koji se tada zvao “upisnica”. Tadašnja škola imala je 50 đaka, čiji učitelj je bio Petar Radovanović. Tu su i stare školske klupe, katedra, đačke tablice, kao i biblioteka od 1000 knjiga.

Mlekar – samo za žene

Zanimljivo je da je objekat mlekar, gde se čuvalo mleko i pravio sir, nekada bio mesto dozvoljeno samo za žene. Obično je u mlekar ulazila isključivo najstarija članica domaćinstva, dok je muškarcima pristup bio zabranjen. Nestrpljivi po prirodi, muški članovi umeli su neopaženo da uđu u mlekar i da krišom popiju mleko na slamku.

Eksponat u Narandžastoj kući; foto: Tijana Janković
Eksponat u Narandžastoj kući; foto: Tijana Janković

Smeštaj

Smeštaj je pristojan i zbog svoje tematike, pomalo bajkovit. Cena iznajmljivanja apartmana za šest osoba je oko 55 €. Terzića avlija ima dva novoizgrađena apartmana, u kojima može da boravi dvanaest osoba, kao i mesto za kampere.

Boravak u Terzića avliji je sadržajan i udoban, a kuhinja je, naravno, tradicionalna. Higijena je po standardima većine domaćih ugostitelja, na koje smo, nažalost, navikli.

Terzića avlija je mesto koje bi valjalo da obiđete, pogotovu zbog blizine Potpećke pećine, kao i zbog manifestacija kao što su “Zlakusa u pesmi i igri”, “Zlakusa s jeseni” i “Kolonija Zlakusa”.

Avlija je domaćin mladima iz Evrope, Amerike, Azije i Koreje koji obično krajem avgusta, a nekad čak i u julu, dolaze u ovaj kraj Srbije kako bi uređivali Zlakusu.

[info]LookerWeekly.com posetio je Terzića avliju zahvaljujući Umetničkom press karavanu i putovanju Zapadnom Srbijom.[/info]