demon

Pronađeni ostaci legendarnog demonskog psa

Englezi su se vekovima plašili demonskog crnog psa koga su zvali  „Black Shuck“. U njihovom folkloru on je veći od krave, ima debelo čupavo krzno i zakrvavljene oči. Iz jakih čeljusti štrče mu oštri zubi kao u vuka.

O njemu se šapuće da je sam đavo, a sablasnim pričama o njegovim nedelima plaše se  deca i odrasli. Nedavno je objavljeno u listu „Ancient Origins“ da su arheolozi  možda na tragu da dokažu postojanje ovog krvoločnog psećeg gorostata.

Britanski arheolozi veruju da su pronašli skelet legendarnog  psa iz pakla, poznatog kao demonski pas „Black Shuck“ koji je u Istočnoj Engleskoj terorisao seljane u prošlim vekovima. Ostaci džinovskog psa, pronađeni su u ruševinama engleske Leiston opatije.

Njegovo ime „Shuck“ potiče ili od stare engleske reči „scucca“ koja znači demon ili od reči „shaggy“ što bi značilo dlakav.

Do današnjih dana prepričava se događaj koji se zbio na dan Svete Trojice, olujnog  4.avgusta 1577.godine. Grom je udario u vrata Bogorodičine crkve u Istočnoj Engleskoj. Demonski pas je uleteo u crkvu i sa lakoćom ubio dvojicu muškaraca koji su se klečeći molili pred oltarom. Jedan od očevidaca ovog užasa nikada nije mogao da zaboravi crnog psa i tako je ovaj događaj ušao u legendu. Meštani su bezuspešno išli u hajku na ovog monstruma, ali ga nikada nisu pronašli. Britanci tvrde da se, svremena na vreme, veliki crni pas pojavljivao na raznim mestima po ostrvu i iza sebe je uvek ostavljao krvavi trag.

Naučnici ne veruju mnogo legendama i ovom događaju iz šesnaestog veka, ali misle da osnove za postojanje velikog crnog „demonskog“ psa postoje. Baš u tom delu ostrva koje i legenda opisuje, pronađen je skelet psa velikog preko dva metra i teškog preko 100 kg.

Karbonski test pokazaće tačnu starost kostiju. Nauka će otkriti tačno poreklo psa, odnosno, objasniće nam  da li je reč o lovačkom psu nekog od paroha ili o novoj nepoznatoj vrsti. Do tada, meštani ovog kraja divno zarađuju od turizma i od jezivih priča o strašnom, đavolskom, čupavom psu.

Foto: freedigitalphotos.net