akvarijum

Najmanji akvarijum na svetu

Priroda u “malom”

Ako ikada poželite da imate čaroban vodeni svet koji će krasiti vaš dom, logičan izbor pada na odabir odgovarajućeg akvarijuma. Ali zamislite da umesto gorostasa sa preko šest stotina litara u sebi, imate najmanji akvarijum na svetu sa jedva deset mililitra vode?

Cenjeni ruski umetnik Anatolij Konenko je bio među prvima u Sibiru koji je počeo da se bavi mikrominijaturama. Preko trideset godina ovaj umetnik se bavi pravljenjem malenih predmeta. On je idejni tvorac i najmanjeg akvarijuma na svetu!

Dimenzije ove minijature od akvarijuma iznose 10 × 24 ×14 milimetara. Može da primi tačno 10 mililitara vode. Akvarijum je, poput njegovih većih rođaka, uredno napunjen peskom, kamenčićima, biljkama, kao i slatkovodnim ribicama. Kako bi se stanovnici unutar akvarijuma osećali “udobno”, koliko god je to moguće, ruski umetnik je napravio pumpicu koja pročišćava vodu.

“Raj za oči u malom” je toliko minijaturan da tačno staje na dlan, ali upravo zbog svoje majušnosti smatramo da je veoma jedinstven i simpatičan.

 foto: YouTube screenshot