Humpback anglerfish

Morska đavolica – misteriozna stanarka dubina

Ona je zastrašujuća, ljigava i vrlo opasna. Nastanjuje tamne dubine okeana i mora. Od postanka svoje vrste prilagođena je surovom načinu života u potpunoj tami. Zovu je još i riba udičarka jer na vrhu glave ima antenu koja svetli, a koja je mamac za hranu.

Naučno ime joj je Melanocetus johnsonii, u narodu je poznata kao morski đavo ili udičarka. Prosečna veličina joj je oko 30cm, mada postoje i neki primerci koji narastu i do 1 metar. Živi u umerenim i tropskim morima na dubinama od 1500-2500 metara. Koža im je bez krljušti, glatka i tamna.

Velike morske dubine nisu baš bogate hranom. Da bi vrste opstale u tim surovim uslovima morale su da evoluiraju u pametne grabljivice. Udičarka nije baš vrstan plivač. Odnosno, ona je nepomična. Njeno telo je stvroreno da pluta u mestu.

Zahvaljujući svetlećoj anteni, šiljku koji raste iz leđnog peraja, ona se sa lakoćom hrani. Antena na samom vrhu glave ima mesnati deo koji svetli i koji privlači radoznale ribe.

Udičarka samo ćuti i vreba. Kada joj se plen približi zgrabi ga svojim velikim i oštrim čeljustima. Često pojede i ribe koje su dva puta veće od nje, zahvaljujući tankim i savitljivim kostima, rastegljivim ustima i stomaku.

Svi poznati i ulovljeni primerci ove ribe bili su ženke. Naučnike je zbunjivalo to što nikako nisu uspevali da uhvate mužjaka. Nisu znali ni kako bi on izgledao.

Nedavno je jedan biolog otkrio čudne izrasline na jednoj od udičarki koju je proučavao. Izdvojio je tkivo i ustanovio da je reč o živoj ribi. Ta izraslina je bila mužjak! Na telu ove ribe živelo je oko desetak mužjaka.

Mužjak ove vrste živi samostalno dok ne postane seksualno zreo. Privučen svetlošću antene on dolazi do ženke. On je toliko sićušan, da često ne naraste više od 1 cm. Kada opazi ženku, on se približi njenoj koži i oštrim, kukastim zubima je ujede. Tako njena koža sraste sa njim i on postaje njen doživotni pratilac. Ukoliko ne pronađe ženku, mužjak će umreti od gladi, jer njegov sistem za varenje ne može samostalno da funkcioniše.

Ovo je obostrano koristan parazitizam. On ima zagarantovano stanište, hranu i ženku, a ona priplodne mužjake „na grbači“.

Pripremila: Janja Rešćanski

Foto: Wikipedia