Screenshot 2021 06 15 at 13.11.39

Najmanji gušter na svetu

Naučnici širom planete su saglasni u jednom, a to je da na svetu postoji veliki broj neotkrivenih vrsta životinja (čak preko osam miliona) dok je čovečanstvo upoznato sa „samo“ milion i po. Očigledno nam brojne vrste i dalje vešto izmiču. Poslednja otkrivena životinjica jeste prekrasan mali kameleon, poznatiji kao Nano kameleon, a otkriven je na Madagaskaru.

Ovi mališani su dugi svega 18,5 milimetara (ženka guštera) dok su mužjaci još manji ako je to ikako moguće da bude. Nemački harpetolog Frank Glaw je napravio divne fotografije sa kameleončićem koji mu se nastanio na vrh prsta, poput neke male lego igračkice. 

Za razliku od svojih većih i krupnijih rođaka, Nano kameleon nema sposobnost da menja boju i više mu prija šumsko tle nego da se vrzma po drveću.

Naučnici su takođe uvereni i da je stanište ovog kameleona takođe maleno ali isto tako i da je isto ugroženo zbog krčenja šuma i potiskivanja brojnih životinjskih vrsta još dalje i dublje u šume. Međutim, prema rečima zaposlenih u Centru za prirodnu istoriju u Hamburgu,  područje koje nastanjuju Nano kameleoni je odnedavno stavljeno pod zaštitu tako da će maleni preživeti i dozvoliti da ih svet bolje upozna. Do tada, uživajte u fotografijama najmanjeg guštera na svetu.

Foto: youtube screenshot