marsovska zlatna groznica

Marsovska zlatna groznica

Kamenje skuplje o zlata

Pripremila Janja Rešćanski

Usijana lopta pala je nad Severnom Afrkom pre pola godine. Svi su se pitali šta li je to palo sa neba? U decembru su otkrili da je užarena lopta, zapravo blago palo sa Marsa! Lokalni dileri su na prostoru Maroka prikupili oko sedam kilograma kamenja iz palog meteora, čija je vrednost na tržištu deset puta veća od zlata!

Kamenje sa Marsa je prava dragocenost za naučnike. Delovi meteora sadrže vredne podatke o tlu planete o kojoj se ne zna dovoljno. Na osnovu kamenja, istraživači dobijaju sliku svega onog što čini marsovske stene, samim tim i tle Marsa. Smatra se da je na našu planetu palo mnogo meteora koji su poreklom sa Marsa.

Činjenica da vanzemaljskog kamenja ima posvuda i da su tu već hiljadama godina nije od velike važnosti za nauku. Takvo kamenje je kontaminirano zemaljskim česticama, te je neupotrebljivo nauci. Marokansko kamenje je idealno za proučavanje, jer je sveže i malo je “odležalo” na Zemlji, odnosno nije zaprljano česticama iz naše amosfere.

Direktor svemirskog instituta iz Floride i bivši rukovodilac istraživanja Nase, Alan Stern, rekao je duhovito da je divno što nam Mars, u doba najveće krize, šalje svoje blago kad već ne možemo da odemo po njega!

Da je zaista reč o pravom vanzemaljskom blagu potvrđuje nam cena kamenja. Marokanski dileri ga papreno prodaju po ceni od najmanje jedanaest hiljada dolara po unci, čime je premašena i cena zlata!

Nama u Srbiji ostaje samo da se molimo da nas vatrena kugla ne zaobiđe! Možda spas jednom zaista i nama padne sa neba!

Foto: Tijana Janković