ID 100115915

Koka bakterije obožavaju ženske ruke

Biohemičari sa Kolorado univerziteta nedavno su otkrili da je moguće ustanoviti naciju čoveka samo na osnovu bakterija prisutnih u njegovim ustima.

U jednom naučnom časopisu objavljeno je da  su savremena istraživanja potvrdila da svaka nacija poseduje svoju jedinstvenu kombinaciju bakterija. No, otkriveno je još nešto što je zaprepastilo naučnike. Smatra se da ženske ruke imaju mnogo veći broj koka bakterija od muških te se tako ruši mit o ženama kao čistunicama.

Bakterije na levoj i desnoj ruci takođe se drastično razlikuju. Jednostavno rečeno, na desnoj ruci je veći broj bakterija i veoma mnogo njihovih  jedinstvenih kombinacija, koje se ne poklapaju sa onim kombinacijama bakterija koje žive na levoj ruci. Svega pet vrsta ovih organizama  je zajedničko za obe ruke. Naučnici su na mnogim rukama izbrojali  oko 4742  vrste bakterija što je čak 15 puta više nego u ustima.

Smatra se da ovaj bakteriološki disbalans ne zavisi od toga da li je čovek dešnjak ili levak. Ovo pravilo „desne ruke“ je zajedničko za sve ispitanike.

Nije poznato zbog čega bakterije više vole desne ruke od levih i  ženske od muških. Jedna od mogućih pretpostavki je i kiselost kože, koja je kod žena veća nego kod muškaraca. Ženska koža je nežnija i tanja te je i bakterijama lakše da prodru u nju.  One su sklonije upotrebi šminke i kozmetičkih sredstava- pomada, krema, pudera, losiona, koje  su fantastična hranljiva podloga bakterijama.

Rad hormona svakako doprinosi i razvoju bakterija. Žene su sklonije deponovanju masnih naslaga od muškaraca, te i specifičnim bakteriološkim kulturama.

foto: FreeDigitalPhotos.net