poslednje zagrevanje
poslednje zagrevanje

Poslednje zagrevanje

25. decembar, 1998. godine, Kanada

Noćni čuvar u telefonskoj centrali, Henri Bejker (31), umro je na Božić, od posledica izlaganja mikrotalasnom zračenju. Očigledno da je pokušavao da se zagreje pored telekomunikacionog usmerivača talasa…

Henri je ranije već bio suspendovan zbog narušavanja bezbednosnih pravila kako je navela portparol kompanije Nordern Manitoba Signal Rilej, Tanja Kuk. Ona je izjavila da je Henrijev prethodni prekršaj bio taj što je isključio sigurnosni prekidač i ušao u zabranjeni prolaz za održavanje, kako bi se zagrejao ispred mikrotalasnog predajnika.

Rekao je svojim kolegama da je to jedini način da se zagreje tokom svoje dvanaestočasovne smene u stanici, gde se temperatura zimi često spušta i ispod 40 stepeni celzijusa.

Mikrotalasi mogu da zagreju molekule vode u  ljudskom tkivu na isti način na koji zagrevaju i hranu i mikrotalasnoj  pećnici. Henri je na svoju smenu za Božić poneo pakovanje piva i plastičnu fotelju, koju je smestio tačno ispred najjačeg snopa mikrotalasa. Henri nije znao da je planirano da snaga talasa te večeri bude pojačana deset puta, zbog očekivano povećanog broja poziva za praznik.

Sprženog Henrija  je našao dnevni čuvar, Džon  Barns, koga je sačekao miris za koji je pomislio da je božićno pečenje koje je Henri spremio kao iznenađenje. Barns je kompaniju izvestio i da je Henrijevo pivo takođe eksplodiralo. Eto šta je maler – za Božić ostao bez kolege, pečenje i piva!