mobilni svet posle Barselone - LookerWeekly.com
mobilni svet posle Barselone - LookerWeekly.com

Mobilni svet posle Barselone

Šta nam je predstavljeno u Barseloni?

Iako se svake godine očekuje da se u Barseloni prikažu uređaji i tehnologije koje će obeležiti narednu godinu, to se kao i u 2010. desilo uoči samog sajma.

Svetski sajam mobilnih tehnologija je završen. Iako se svake godine očekuje da se u Barseloni prikažu uređaji i tehnologije koje će obeležiti narednu godinu, to se kao i u 2010. desilo uoči samog sajma.

Najveća vest u 2011. godini, zaokret finskog giganta Nokije, obeležila je ovogodišnji skup u Barseloni. Iako je nerealno bilo za očekivati da će se neki koncepti objaviti na samom sajmu, mnogi su to priželjkivali. Uprkos tome što nije prikazan ni jedan prototip sa novom platformom, mnogo je posvećeno prezentovanju benefita ovog partnerstva. Microsoft je najavio da će Nokia imati mogućnost da prilagodi samu platformu koliko god bude bilo potrebno, što je veliki napredak u odnosu na trenutno stanje. Trenutno, proizvođači hardvera kupuju već gotovu platformu bez mogućnosti dodavanja svojih primesa (nešto poput HTC Sensa na Android telefonima). Po ovim informacijama, već se oseća da će u ovom partnerstvu Nokia, osim hardvera doprinositi i iskustvom i znanjem u kreiranju dopadljivog korisničkog interfejsa. Time bi se „Windows Phone 7″ platforma ravnopravno uključila u bitku sa Android i iPhone uređajima. Samim tim, nakon nekoliko prezentacija na ovu temu, opšti utisak koji ostaje je da ipak ne smemo prerano opisati ovaj projekat.

Nokia Windows Phone 7 koncept

Što se tiče ostalih proizvoda, HTC je predstavio svoje nove Android telefone od kojih bi trebalo izdvojiti „Desire S”, novog predstavnika vrlo uspešne linije proizvoda, ali i „Flyer”, HTC-ov odgovor na sve češće mini tablet uređaje. „Desire S” potseća na svog prethodnika „Desire” i nije revolucionaran u smislu dizajna i hardvera, ali se od njega očekuje da bude jedan od prodavanijih telefona u tom rangu. „Flyer” je 7 inčni uređaj koji potseća na velikog brata modela „Desire HD”. Njegova specifičnost se ogleda u tome što se uz njega može koristiti posebna olovka koja omogućava da se kratki podsetnici (eng. „note”), mogu vrlo lako napisati. Na žalost, druge funkcionalnosti ova olovka nema pa samim tim je njena upotrebna vrednost vrlo mala. Takođe, predstavljena su i dva Facebook Android telefona, „Salsa” i „Cha Cha”, od kojih je ovaj drugi interesantan samo zbog kombinacije „qwerty” tastature i ekrana osetljivog na dodir.

Kao što je i bilo najavljeno, LG je u Barseloni predstavio svoje modele sa kojim žele da se uključe u podeli Android kolača. Najbitniji model ove godine za LG je „Optimus 3D”. Kao što i sam naziv kaže, u pitanju je model koji omogućava reprodukciju 3D slike i to bez upotrebe 3D naočara, što ovaj model čini još eksluzivnijim. Od hardvera bitno je navesti da ovaj model pokreće dual-core procesor uz podršku dual-channel dualne memorije. U LG-ju navode da bi ovakva konfiguracija trebalo da pruži bolje performanse i od uređaja koje pokreće Nvidijina „Tegra” linija procesora. Pored ovog modela, predstavljen je i „Optimus Pad”, Android tablet koji pored Honeycomb-a (Android OS verzija 3.0) ima mogućnost reprodukcije 3D video sadržaja bez 3D naočara.

Samsung je na ovogodišnjem sajmu nastupio sa „Galaxy S II”, naslednikom jednog od najprodavanijih Android telefona, i svojim odgovorom na „iPad” – „Galaxy Tab” koji krasi ekran od 10.1 inča. Osim ovih modela, predstavljena je i nova verzija „bada OS” platforme (2.0) ali i Samsung medija plejeri na bazi Androida.

….

U narednom broju: Sony Ericsson, Motorola, HP i ostali proizvođači