pomracenje sunca na nasem nebu
pomracenje sunca na nasem nebu

Pomračenje Sunca na našem nebu

Jednima uzbudljiv prirodni fenomen, drugima loš znak

Ovaj prirodni fenomen, koji smo mogli da vidimo i na našem nebu 4. januara, je mnogima značajan, bilo da ih fascinira ili plaši…

Sledeće delimično pomračenje Sunca možemo očekivati 1. juna 2011. Inače, ovaj prizor na nebu se javlja od dva do pet puta godišnje. Godine 2026., Mesec će zakloniti Sunce svih pet puta.

Pomračenje Sunca je prirodni fenomen koji se javlja kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca i tako zakloni sunčeve zrake, a stvori veliku senku na našoj planeti. Znamo da ovo poklapanje nebeskih tela ne bi smeli da posmatramo golim okom bez odgovrajućeg filtera. Sunčevi zraci, iako nam se čini da u ovim momentima nisu tako jaki, mogu ozbiljno da nam oštete vid. Nije bezbedno posmatrati ni kroz fotoaparat, ukoliko takođe nemate odgovarajuću filter zaštitu. Nemojte ga posmatrati ni kroz dvoglede.

To su realne opasnosti od kojih bi se trebalo valjano zaštiti. Međutim, šitom sveta postoje mnoga sujeverja i zablude kada je pomračenje Sunca u pitanju. Najviše značaja ovom fenomenu daju stanovnici Indije.

U Indiji smatraju da trudna žena ne bi trebalo da izlazi napolje u vreme pomračenja, jer ako bi to uradila dete bi imalo puno mladeža po telu. Takođe, u tim trenucima Indijci ne jedu, a ukoliko je neko kuvao tokom pomračenja, tu hranu bacaju. Kada sve to prođe, obavezno se kupaju.

Devedesetih godina prošloga veka je delimično pomračenje Sunca izazvalo haos među nigerijskim stanovništvom. Mnoge zgrade su oštećene, a bilo je nažalost i poginulih. Njihova vlada je pre pet godina pokrenula edukaciju kao bi Nigerijci ovaj događaj na nebu doživeli bezopasnim.

Setite se kako je kod nas pomračenje Sunca 1999. godine, takođe izazvalo strah. Mnogi su u zbog toga ostali u svojim kućama i tako propustili ovaj redak nebeski događaj. Opet ima i onih koji su spremni da putuju kako bi sa najbolje pozicije posmatrali kako Mesec zaklanja Sunce.

Sledeće potpuno pomračenje Sunca će biti 13. novembra 2012.

Foto: DragonStyle (trenutak pre delimičnog pomračenja Sunca, 4. januar, Beograd)