put gejse
put gejse

Put gejše

Tradicionalna japanska umetnica

One su graciozne, šarmantne, duhovite, obrazovane i veoma lepe. Zovu ih gejše, u japanskom književnom jeziku geiži – što znači umetnica. Dakle, one su tradicionalne japanske zabavljačice…

Gejše su bile veoma popularne u 18. i 19. veku, mada su prisutne i dalje, njihov je broj znatno manji. Još od malih nogu one se uče svom putu – put gejše. Gejša kuće često uzimaju male devojčice iz siromašnih porodica i preuzimaju svu odgovornost što se tiče njihovog odgajanja i vaspitanja. Obično su u pitanju devojčice od šest godina. Danas, one mogu imati i po šesnaest godina. Obuka traje oko pet godina. Na početku, devojčice rade kao služavke, zatim kao asistentkinje odrasle gejše i pažljivo usvajaju pravila i običaje. Ovakva duga tradicija i dalje postoji u Japanu. Mlade studentkinje žive kod svojih učiteljica umetnosti, i radeći uobičajene kućne poslove polako upoznaju i stiču niz karakteristika, koje su primerne jednoj gejši.

Buduće gejše moraju da znaju da sviraju na određenom instrumetnu ( obično je to šamisen, flauta ili ručni bubanj). Kao i da dobro vladaju pevanjem, tradicionalnim plesom. Moraju da budu vešte u pravljenju ikebane, da budu dobri poznavaoci poezije i književnosti, kao i da budu upućene u aktuelna društvena zbivanja. Ovako naučene i vaspitavane devojke postaju kompletne i spremne da postanu prave gejše.

Postavljaju se pitanja da li su gejše prostitutke? Mnogi kažu da nisu. Iza zatvorenih vrata one su umetnice strogih manira, mada se stalno spekuliše o njihovoj profesiji. Njihov primarni cilj je da zabave, zadive, razonode određene klijete, ali isto tako mogu da se odluče i da stupe u seksualnu vezu sa istim. Gejša može da izabere da uzme sebi danna ( staromodna reč za supruga – muža), koji je uglavnom bogat i koji podržava gejšino zanimanje.

Prva gejša, poznata kao kurtizana se zvala Kako. Otkrila je da ne želi da bude sputavana, u smislu da bude nekome zaručena i da se uda. Sebe je nazivala geisha – umetnicom i ograničila sebe da pruža umetničke usluge.

Danas, gejše obično nastupaju na velikim proslavama i skupovima, u Kućama čaja, koje se izuzetno popularne u Japanu, ili u tradicionalnim restoranima. U Gejša agenciji, koja organizuje događaje i njihov trening, može se rezervisati njihov nastup i uživati u lepotama kosookih dama sa izuzetnim vladanjem i manirima.

Fotografija: Dragana Jovanović