dremka pojacava mozdanu aktivnost

Dremka pojačava moždanu aktivnost

Odmorite se kako biste bolje učili

Popodnevni predah na sofi nam pomaže da bolje pamtimo…

Pored redovnog sna, dremka od sat vremena, može nam znatno osvežiti i pospešiti moždanu aktivnost. Kraći san u toku dana pročišćava našu radnu memoriju i omogućava nam da lakše primamo nove informacije- nedavno su otkrili američki naučnici.

Kao što je već poznato, postoje dve faze sna. REM faza (tada nam se javljaju živopisni snovi)  i NREM faza (duboki san). Pročišćavanje memorije se događa u prelaznoj etapi NREM-a. Tim naučnika američkog univerziteta je došao do ovog zaključka na osnovu istraživanja sprovedenog na mladim volonterima.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Podeljeni na dve grupe, na one koji su imali popodnevni odmor i na one koji su ceo dan bili budni, testirani su na početku i na kraju dana. Bolje rezultate je pokazla grupa koja je spavala. Ne samo da su bili bolji od ostalih, već su večernjim rezultatom nadmašili bodove jutarnjeg testiranja.

Da bi ste lakše i trajnije pamtili, neophodno je da imate dovoljno sna. Pogotovu ako učite za ispit, trudite se da pravilno rasporedite vreme. Dozvolite vašem mozgu da oslobodi svoju radnu memoriju i bude spreman za sveže informacije.

Foto: Tijana Janković