kada alkohol postane umetnost
kada alkohol postane umetnost

Kada alkohol postane umetnost

Prizor pun boja

Navikli smo na izgled pića u čaši, ali ćete se iznenaditi kada budete videli kako ono izgleda pod mikroskopom. To je sasvim neobičan prizor pun boja…

Kada kroz mikroskopa koji uvećava hiljadu puta pogledate neku vrstu pića, dobijate sliku poput kaledioskopa.

Na kraju teksta se nalazi video u kome ćete videti kako vaše omiljeno piće (pivošampanjac, vodka, džin tonik…) izgleda kao prava moderna umetnost, kada je fotografisano pod uvećanjem mikroskopa.

Ovu ideju fotografisanja alkoholnih napitaka pod mikroskopom realizovala je firma Bevshots u saradnji sa Univerzitetom Florida. Od neverovatnih fotografija koje su tom prilikom snimili, napravili su zidne ukrase, podmetače… U poslednje dve godine su prodali 20 hiljada ovih malih umetnosti. To što piću daje takav šarenoliki izgled jesu kristalizovani ugljeni hidrati, odnosno šećer i glukoza. Uzorke su uzimali pipetama i kada bi ih kanuli, ostavljali bi ih da se suše neko vreme. Vodka je bila najkomplikovanija za postizanje željenog efetka, jer je najčistija, dok su kokteli poput pinacolade bili savršeni. Najbolje efekte su postigli kada su kroz uzorak propuštali prirodnu svetlost. Fotografisali su starim dobrim fotoaparatom sa filmom (35 mm).

Pogledajte video koji ovo najbolje ilustruje.

Foto: Tijana Janković