Count of St Germain

Grof Sent Žermen-šarlatan, alhemičar ili sam đavo?

Mit koji živi!

Pripremila Janja Rešćanski

O njemu se zna samo da je zaista postojao. Poznavali su ga svi veliki ljudi u razdoblju od nekoliko vekova. Ušao je u legendu kao čovek koji je svojim prisustvom uticao na tokove istorije, o njemu su se pisali romani, a mnogi se kunu da i danas živi…

Njegovo pravo ime kao ni njegovo poreklo nikada nisu utvrđeni. Istorija ga pamti kao Grofa Sent Žermena. Smatra se da se rodio u drugoj polovini sedamnaestog veka, ali neki izvori tvrde da je bio i Isusov savremenik. Pojavljivao se mnogo puta kroz istoriju. Bio je svedok brojnih  političkih previranja i kulturoloških revolucija. Kažu da je svo to vreme izgledao isto, kao da ima četrdesetpet godina. Družio se sa Kazanovom, Volterom, Madam Pompadur, Puškinom…

Izabel Kuper-Oklej, uz pomoć Madam Dademar, sačinila je listu različitih imena pod kojima je grof bio poznat između 1710. i 1822. godine; Markiz de Montferat, Komte Belamare, Ševalie Šening, Ševalie Veldon, Komte Soltikof, Graf Carogi, Princ Ragoži i konačno Sent Žermen.

Bio je poznat kao vrstan alhemičar. Gde god bi se pojavio tu je nicala njegova laboratorija. Smatra se da je pronikao u tajne besmrtnosti i da je sa lakoćom pretvarao metal u zlato. Poznavao je tehniku bojenja dragulja i pretvaranja metalnih novčića u dukate.

Svi se gotovo jednoglasno slažu sa podacima koji govore da se Grof Sent Žermen uputio u tajne alhemije, misteriozne «nauke» koja za cilj ima kontrolu elemenata. Krajnji cilj alhemijskih istraživanja bilo bi otkriće «filozofskog kamena», supstance koja bi, dodata nekom od osnovnih metala, od njih stvarala čisto srebro ili zlato. Štaviše, ovakva magična supstanca mogla bi se koristiti u napitku koji bi lečio sve bolesti, štitio od svih bolesti ubuduće i omogućio večni život onome ko ga ispije. Veruje se da je Grof Sent  Žermen uspeo da pronikne u tajne alhemije.

Njegov bankovni račun je uvek bio pozamašan, a da nije oskudevao u bogatsvu govori i silan skupoceni nakit koji je nosio. Oblačio se uvek protiv pravila modnih trendova. Nosio je skupoceno crno odelo i ekstravagantni šešir koji je bio neobičan za ono vreme. Samo na cipelama su se nalazili ukrasi od stotine rubina, bisera, dijamanata… U svakom džepu držao je po jedan dragulj. Dragim kamenjem je često plaćao svoje račune.

Kažu da je bio veliki ljubimac žena. Omiljen gost mnogih dvorova. Često pozivan na večere i balove, ali nikada nije bio viđen da jede. To je pravdao strogim dijetama. Mnoge dame se kunu da su ga upoznale još u mladosti i da je i tada isto izgledao. Bio je upadljiv kao pojava. Izuzetno inteligentan, načitan i talentovan. Svirao je violinu poput virtuoza. Slikao je fantastično, a umeo je da piše obema rukama istovremeno.

Bio je superioran i svestan svoje posebnosti. Nikada sa zvaničnicima nije pričao ceremonijalno. Tečno je govorio sve svetske jezike uključujući  arapski, hebrejski i sanskrit.

O svemu i svačemu mnogo je znao. Svojim informacijama menjao je tokove istorije. Lako je učio i savladavao veštine kojima je manipulisao. Neki misle da je zbog odličnog pamćenja i brzog učenja odavao utisak da je mnogo stariji nego što jeste. U prilog razvijanju mita o njegovoj besmrtnosti mnogo govore i dokumenti koji zbunjuju istoričare, jer se javljao na mnogim prostorima i vremenima koje ne obuhvataju samo jedan životni vek. Oslikan je i na portretima u različitim nošnjama. Znao je napamet Hristove govore kao i dijaloge čuvenih antičkih filozofa.

Neki veruju da je umro takođe pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegove posmrtne ostatke niko nije video. Mnogi se kunu da je svedok i zbivanja savremenog doba.

Mit o njemu i dalje žvi i golica maštu.

foto:wiki