nakit za dusu i telo 93

Nakit za dušu i telo

Kako nakit deluje na organizam?

Pripremila Janja Rešćanski

Nakit ne samo da ulepšava nego i blagotvorno deluje na naš organizam! Sve je popularnija u svetu terapija dragim i poludragim kamenjem, koje nam vraća prirodnu ravnotežu na emotivnom, fizičkom ili psihičkom nivou, i revitalizuje životnu energiju.

 Za čudotvornu moć kristala, dragog i poludragog kamenja znalo se od davnina. Antički narodi su ih povezivali sa zdravljem i ljubavlju, te su oni bili važni sastojci ritualnih obreda lečenja. Kod Indijanaca je i danas nezamislivo lečenje bez kristala ili dragog kamenja. Smatra se da oni sami po sebi ne leče, ali i te kako doprinose procesu izlečenja. Stručnjaci kažu da je najbolje kombinovati tekovine kristaloterapije sa savremenom medicinom.

Različito dejstvo nakita

Lekovito dejstvo ima drago, poludrago kamenje i nakit organskog porekla (biser, koral, ćilibar, slonova kost…), kao i plemeniti metali, zlato, srebro, platina… Koliko je jako dejstvo zlata ili srebra vidi se i u narodnim običajima darivanja beba. Novorođenoj deci se daruje zlatni nakit, jer se tako poklanja jaka energija, koja bi trebalo da zaštiti krhko biće od svih zlih sila. Zlato ujedno simbolizuje postojanost i bogatsvo. Ne treba nositi zajedno srebro i zlato, jer se tako poništava njihovo dejstvo i remeti se energetska ravnoteža. Srebro se najbolje kombinuje sa poludragim kamenjem, dok se zlato slaže sa dragim kamenjem.

Nakit “pamti”

Drago i poludrago kamenje upija energiju onoga ko ga nosi! Zato se kaže da nakit „pamti”. Smatra se da se starim nakitom nasleđuje i tuđa sudbina. Ukoliko nosite tuđ nakit, ili onaj koji je nekada pripadao nekom nepoznatom, vodite računa da ga redovno osvežavate kako bi nakit upio deo vaše ličnosti. Perite ga često, izlažite sunčevoj ili mesečevoj svetlosti ili ga ostavite neko vreme u vodi kako bi se nakit ponovo napunio energijom.

Kad se nosi, a kad ne

U svemu treba biti umeren pa tako i sa nošenjem nakita! Pretrpavanje prstenjem, lančićima i privescima deluje neukusno, ali i škodljivo za zdravlje. Pažljivo sa zlatnim nakitom, jer može da ubrza rad srca, te se ne preporučuje osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima. U Indiji važi pravilo da se nakit crvene boje, poput, rubina, korala, granata, ne nosi u predelu grudi, jer štetno utiče na srce. Privesci napravljeni od žada, tirkiza, turmalina ili smaragda odlični su za rad srca i regulisanje krvnog pritiska. Za mnoge kulture biser se smatra simbolom tuge, bola i nesreće. Simbolizuje ranjivost duše i patnju. Trebalo bi ga umereno nositi, ali nikako po danu. Biser je simbol noći te „voli” Mesec i njegovu svetlost! Preporučuje se ženama koje boluju od osteoporoze.

Osobama koje su izložene velikim intelektualnim naporima preporučuje se svakodnevno nošenje minđuša sa nekim od plavičastih kamena poput tirkiza ili žada. Dijamantski nakit uvek obezbeđuje dobru energiju bez obzira da li se radi o minđušama, privesku, prstenu…

“Lekovite” minđuše

Minđuše potpomažu pri lečenju bolesti glave. Nose se da bi se ublažili mentalni poremećaji, glavobolje, bolesti zuba i ušiju… Lančići utiču na rad tiroidne žlezde, na grlo, jednjak, pluća, uznemirenost… Na Bliskom istoku žene nose lančiće i oko čela kako bi stimulisale „treće oko”, pojačale intuiciju i obezbedile duhovni mir. Lančić oko noge je delotvoran na ceo organizam, a posebno na jetru, želudac i polne organe. Zlatni lančić oko noge će stimulisati rad ovih organa, a srebrni će biti delotvoran pri lečenju upala tih organa.

foto: Tijana Janković