vruci led za hladne dane - LookerWeekly.com
vruci led za hladne dane - LookerWeekly.com

Vrući led za hladne dane

Kako se pravi, a kako koristi

fotografija: Tijana Janković

Vrući led ima temperaturu od +54 stepeni i primenu u svakodnevnom životu kao i u kreativnom eksperimetnisanju, što ga čini interesantnim mladim hemičarima…

Vrući led se vrlo brzo stvara, bukvalno su sekunde u pitanju, i pri tom oslobađa veliku toplotu. Zato se koristi u grejačima za ruke. Reakcija koja dovodi do brze promene njegove temperature i agregatnog stanja, iz tečnog u čvrsto, ga čini pogodnim i za pravljenje skulptura.

Interesanto je i to, da kada jednom očvrsne, vruć led se zagrevanjem ponovo vraća u tečan oblik iz koga se bezbroj puta može nanovo krstalizovati odnosno stvrdnuti.

Tajna ovog neobičnog leda je u tome što se on dobija od soli natrijumske kiseline koja se može napraviti čak i u kućnim uslovima. Za to je potrebno izmešati sirće i sodu bikarbonu. Gotovoj soli natrijumske kiseline, koja je praškasta, se dodaje onoliko vode koliko je potrebno da se rastvori. Zatim ovaj zasićeni rastvor vri uz stalno mešanje. Kada je rastvor gotov, sipa se u drugi sud i ostavlja u frižider da se ohladi oko pola sata. Nakon toga, dovoljno je da ga samo dodirnete vrhom prsta i u momentu će se pokrenuti formiranje kristala uz oslobađanje toplote. Stvoriće se takozvani vrući led.

Ovo nije preporučljivo da uradite sami, ukoliko nemate znanja i iskustva u ovoj oblasti. Ako želite da se poigrate sa vrućim ledom, nabavite grejače za ruke koji rade po ovom principu ili pogledajte kako to drugi rade u ovim zanimljivim video snimcima:

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

[sections] [section title=”Kako se pravi?”]

[/section] [section title=”Skulpture od soli natrijumske kiseline”]

[/section] [/sections]