jelka za hedoniste 29 1

14. februar – Dan ljubavi i hedonizma     

Trivundan u pravoslavnom kalendaru pada 14. februara i crkva ga slavi kao mučenika. U narodu slovi za krsnu slavu mnogih rodova, vinogradara i kafedžija. Zaštnik je ljubavi i devojaka.

Dan ljubavi se u zapadnoj kulturi vezuje za proslavljanje Svetog Valentina, koji je zaštitnik zaljubljenih. Sveti Valentin je bio rimski prezviter u 3. veku, te je njegovo veličanje nametnuto pravoslavnoj kulturi. Tokom dvadesetog veka Valentinovo je forsirano kao pomodarska novina, koja se ušunjala i na ove prostore. Sveti Valentin je tako zadobio romantični oreol kakav je imao glumac Rudolf Valentino. Ovom danu se ponajviše raduju kafedžije, cvećare, juveliri…

Isprepletan religijom, mitovima i oblikovan savremenim potrošačkim marketingom, Dan ljubavi ipak ima utemeljenje i u prirodi. Smatra se da je 14. februar dan „zaljubljenih ptičica“, odnosno, dan kada ptice traže partnera sa kojim će sviti gnezdo i podizati mlade.

Ovaj dan je značajan i za druge nehrišćanske kulture.

U Kini se on prepliće sa tradicionalnim praznikom Festivalom fenjera.

U Maleziji i Singapuru, devojke zapisuju svoje brojeve telefona ili adresu na pomorandžama i bacaju u reku, potok ili jezera. Muškarci koji pronađu voće, javljaju se devojkama da ih zajedno pojedu.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

U Japanu sve žene poklanjaju čokolade muškarcima. Muškarci im uzvraćaju poklone, mesec dana kasnije na Beli dan, kada se daruje bela čokolada.

Finska slavi ovaj praznik kao Dan prijateljstva. Svaki darodavac ostaje anoniman, a dele se čestitke, slatkiši, knjige…

Francuzi na Dan ljubavi obnavljaju svoje ljubavne zavete, a nesrećno zaljubljeni Italijani pišu pisma Juliji-Šekspirovoj junakinji, simbolu nesrećne ljubavi. Najlepša pisma se javno čitaju i nagrađuju.

Nevine Tajlanđanke su rezervisale ovaj dan za gubljenje nevinosti. Smatra se da je on dan i za avanturu. Po statistici 80 % devojaka je izgubilo nevinost baš četrnaestog dana februara meseca.

Utopljen u domaće običaje, Valentinovo je dobilo jedno novo značenje. Ono nije samo praznik ljubavi već i dan kada se neumereno troši i uživa bez griže savesti pod parolom „Živela ljubav“. Tako je 14. februar postao i jedan od najvećih praznika hedonizma.