PLAKAT FILMA DRCE LAVA e1423843598757

Kidnapovanje Mišela Uelbeka i Srce lava

Na programu bioskopa dobrog filma, Dvorane Kulturnog centra Beograda, nalaze se dva vrlo provokativna ostvarenja – Kidnapovanje Mišela Uelbeka i Srce lava. Filmovi će biti prikazivani do 18.  februara.

„Kidnapovanje Mišela Uelbeka“, francuskog reditelja  Gijoma Niklua

 U fokusu ovog potpuno nepredvidljivog igranog dokumentarca je slavni francuski pisac koji je, barem po izveštavanju pisanih i elektronskih medija, 16. septembra 2011. jednostavno – nestao. Ko, zašto, kada i da li je uopšte neko kidnapovao dobitnika Gonkurove  i drugih prestižnih francuskih i evropskih književnih nagrada, videćemo u filmu koji se kod nas prikazuje u vreme najnovije Uelbekove provokacije, romana „Pokoravanje“ čija je promocija u Srbiji zakazana za 20. februar. U tom romanu, Uelbek  predvidja da će 2022. godine  Francuskom vladati islamski sveštenik i da će se u toj zemlji živeti po pravilima ove religije.

Finski film „Srce lava“

Još jedan vrlo provokativan i zanimljiv film je na repertoaru DKC-a, finski film „Srce lava“ u režiji jednog od najpoznatijih finskih autora nove generacije, Domea Karukoskog („Laponska odiseja“, „Zabranjeno voće“).

Film govori o dvojici braće, pripadnicima finskih neonacista. U jednom trenutku čvrsta bratska ljubav po mržnji prema svemu što nije arijevsko, počeće da se ruši, jer se stariji brat zaljubljuje u belu ženu sa detetom crne puti. Da li će pobediti ljubav ili mržnja ?

Podsećamo da je već petu nedelju na repertoaru DKC-a remek-delo Vima Vendersa i Žulijana Salgada dokumentarac „So zemlje“ koji je nominovan za Oskara.