Arno Fischer umanjena 2 copy

Aprli u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak, 7. aprila u 19h, Kulturni centar Beograda otvara dve izložbe u svojim galerijskim prostorima. Izložbe su otvorene za publiku do 27. i 28. aprila, a radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

U galeriji Podroom biće otvorena izložba „Art&Science“, nastala u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke. Izložba će trajati od 7. do 27. aprila u Kulturnom centru Beograda, a na njoj će biti predstavljeni radovi domaćih i inostranih umetnika. Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network) je projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. Na nacionalnom nivou, Centar za promociju nauke producira dva prvonagrađena rada u okviru selekcija za 2015. i 2016. Pobednici za 2015. godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, čiji će radovi premijerno prikazuju na ovoj izložbi. Pored njih, prva Art & Science izložba u Srbiji predstavlja i radove Žizele Nunjes iz Portugala, Vernera Jauka iz Austrije i Sedrika Brandilija iz Francuske, kao i Meta Pajka iz Velike Britanije, koji izlaže pod nazivom Universal Everything. Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica. Tri najznačajnije evropske naučne institucije – CERN, Južna evropska opservatorija (ESO) i Evropska svemirska agencija (ESA) sa osam kulturnih i naučnih tačaka Evrope kreirale su jedinstveni spoj sa ciljem uspostavljanja novog, relevantnog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

U galeriji Artget i Likovnoj galeriji, u saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu i uz podršku Insituta za veze sa inostranstvom (ifa), otvaramo izložbu “Arno Fišer: Fotografije”. Izložba će trajati od 7. do 28. aprila i prikazaće obuhvatan pregled životnog stvaralaštva ovog cenjenog nemačkog umetnika-fotografa.

Arno Fišer (1927–2011, Berlin) važi za vodeću figuru fotografije Istočne Nemačke, koji je uspeo da stvori značajan fotografski opus, daleko nadilazeći bilo kakve ideološke klasifikacije. Njegov rad je maestralno prikazao i brojne aspekte života „kada padnu zavese“, kao i narastajuće društvo konzumerizma i glamura. Fišerov značaj ogleda se i u njegovom pedagoškom radu: kao profesor u Lajpcigu, Berlinu i Dortmundu, izvršio je značajan uticaj na barem tri generacije fotografkinja i fotografa.

Izložba Arno Fišer: Fotografije realizovana je u novembru 2009. godine u saradnji Arnoa Fišera sa kustosom Matijasom Fligeom (Matthias Flügge), koji je u međuvermenu postao rektor Likovne akademije u Drezdenu.

Sam Fišer je bio veoma strog pri izboru svojih radova koje će uvrstiti u zvaničan opus. Ovu selekciju čini 139 fotografija, a u njenom središtu nalaze se, dugo zabranjivane fotografije nekada podeljenog grada Berlina. Tu su i Fišerovi radovi za istočnonemački kulturni i modni časopis ”Zibile” sačinjeni od modnih fotografija, fascinantnih portreta slavnih ličnosti poput Marlene Ditrih, kao i brojnih slika s putovanja po zemlji i inostranstvu, posebno iz Njujorka, Indije, Afrike, kao i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Ističnog bloka. Poseban segment izložbe čine lepi, melanholični polaroidi, organizovani u triptihe, iz serije „Vrt“, koje je godinama predano snimao u svom domu istražujući i medijum instant-fotografije i stalne metamorfoze sveta.

Dodatne informacije o umetnicima i pratećim programima izložbi nalaze se na adresi www.kcb.org.rs.