fbpx

Portreti i sećanja – Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta

Izložba “Portreti i sećanja”, koja od februara 2015. godine gostuje u više gradova u Srbiji, svoju turneju završava u Beogradu, u galeriji Progres, gde će biti otvorena za javnost od 9. do 22. novembra.

Izložba će prikazati preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta.

Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, iIlustruju neverovatnu  raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih žrtava Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije.

Od februara 2015. godine, izložba “Portreti i sećanja” gostuje u sedam gradova u Srbiji. Do sada, izložba je bila postavljena u Novom Sadu (Muzej Vojvodine), Subotici (Moderna galerija Likovni susret), Zrenjaninu (Narodni muzej), Beogradu (bivši Nemački paviljon, Staro sajmište), Šapcu (Kulturni centar i Međuopštinski istorijski arhiv), Kragujevcu (Narodni muzej), a u oktobru mesecu, izložba je gostovala u Galeriji Sinagoga, Narodnog muzeja Niš.

More Stories
Rep mjuzikl: Loša kopija života